Deze week vergelijkt Computable de beloning van automatiseerders bij gemeenten met die van andere ict’ers. De cijfers zijn afkomstig van De Breed & Partners. Via de website van dit managementadviesbureau melden ict’ers hun functie, hoeveel ze daarvoor betaald krijgen en wat voor extras de werkgever biedt.
De gemeenten belonen hun automatiseerders met 87.741 gulden, ruim 16 procent lager dan de 104.961 gulden gemiddeld in de branche. Het jaarsalaris van gemeente-ict’ers ligt met 77.793 tegen 76.880 gulden juist 1,1 procent hoger. Bij gemeenten komt niemand in aanmerking voor een dertiende maand (tegen 31 procent in de branche) laat staan een veertiende of vijftiende.
Overuren
Van de gemeente-ict’ers krijgt 41 procent een gratificatie, tegen 31 procent in de branche. De hoogte ervan is echter 75 procent lager; 1.259 gulden, tegen 5.428 in de branche. Men draait gemiddeld zeven overuren per maand, tegen tien uur in de branche. Hiervoor ontvangt 37 procent geen vergoeding en krijgt 54 procent een compensatie in uren.
De reiskostenvergoeding is 8 procent hoger dan in de branche, 2.885 tegen 2.662 gulden. Een leaseauto of auto-van-de-zaak is een uitzondering bij gemeenten. Slecht 4 procent geeft aan een ‘auto van de zaak’ te hebben. Zo is het ook gesteld met onkostenvergoedingen. Slechts 15 procent krijgt een telefoonkostenvergoeding. Een vaste onkostenvergoeding of een vergoeding voor internetgebruik of kinderopvang is er ook niet bij. Ook premiesparen of ‘aandelen’ zijn niet gebruikelijk bij de gemeenten.
Er werken meer mbo’ers (56 tegen 28 procent) en minder hbo’ers (35 tegen 48 procent) dan gemiddeld bij automatiseringsbedrijven. Slechts 9 procent heeft een wetenschappelijk opleiding. In de branche heeft gemiddeld 22 een wo-opleiding. Een kwart van de gemeente-automatiseerders heeft informatica gestudeerd. De cursus die de meesten volgen is Microsoft Office (42 procent). Op de tweede plaats staat de cursus Windows (33 procent).
De helft (52 procent) van de gemeente-automatiseerders zit in zijn vijfde functie, tegen 41 procent bij de automatiseringsbedrijven. Dit lijkt vreemder dan het is; bij gemeenten werken relatief veel ict’ers in de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar (41 procent). In de branche komt deze leeftijdsgroep minder voor, namelijk 23 procent.
De progressie in het salaris wordt bij 81 procent van de gemeente-automatiseerders via een salarisschaal bepaald. Het merendeel, 82 procent, denkt dat er onvoldoende correlatie is tussen prestatie en salarisstijging. Bij 48 procent wordt het salaris herzien door de directe baas. Bij 30 procent bepaalt de afdeling personeelszaken of en hoeveel het salaris stijgt. Het salaris wordt gemiddeld 0,9 keer per jaar herzien, tegen 1,1 keer in de branche. De gemiddelde individuele salarisstijging is 10 procent per jaar, tegen 12 procent in de branche.