Op 1 april van dit jaar maakte Wouter Taschner de overstap van Polynorm, producent van metalen en kunststof onderdelen voor auto-industrie en bouw, naar Augeo Software, gespecialiseerd in IT-oplossingen voor het besturen van kritische bedrijfsprocessen in de professional services-industrie. Hij werd er benoemd tot financieel directeur. Na acht jaar te hebben gewerkt als divisie-controller bij Polynorm, was Taschner toe aan iets nieuws. En vooral: iets snellers.
"Eind vorig jaar werd ik benaderd door Ernst Jilderda, de CEO van Augeo Software. Wij kennen elkaar uit de tijd dat hij werkte bij Baan Company. Ik was bij Polynorm behalve voor de financiën ook verantwoordelijk voor het IT-beleid binnen de onderneming en wij besloten tot invoering van het ERP-systeem van Baan. Zo kwam ik in contact met Jilderda. Toen hij me eind 1999 vroeg of ik interesse had in een baan als financieel directeur van Augeo Software, kwam hij precies op het goede moment. Ik was namelijk al op zoek naar een functie in de nieuwe economie."
Waarom nadrukkelijk in de nieuwe economie?
"In de IT-branche ligt het tempo veel hoger dan in de meeste andere bedrijfstakken. Dat spreekt me wel aan. Bij Polynorm ging het mij niet snel genoeg. De komst van computers en van informatietechnologie heeft het mogelijk gemaakt om veel sneller managementbeslissingen te nemen, maar veel traditionele productiebedrijven lijken zich dat niet voldoende te realiseren. Ik vind dat je die mogelijkheid tot versnellen van het beslissingsproces juist met beide handen aan moet pakken.
Je kunt je ook met recht afvragen of het veelgeprezen Nederlandse Poldermodel de nieuwe economie wel aankan. Vanwege die overlegstructuur halen wij hier bij lange na niet het momentum van de Verenigde Staten. Vergeleken met de VS is hier duidelijk sprake van een gebrek aan stootkracht. De nieuwe economie vraagt nu eenmaal een andere, snellere manier van werken en veel traditionele bedrijven zijn wat huiverig om die omschakeling te maken. IT-bedrijven zijn dat n�et."
Maar veel van hun klanten zijn ‘oude-economiebedrijven’. Lopen IT-ondernemingen niet het risico te ver voor de muziek uit te lopen?
"Je kunt de economie niet blijven indelen in een ‘nieuw’ en een ‘oud’ deel. We zitten met z’n allen in de overgangsfase van de oude naar de nieuwe economie. Oké, het veranderingsproces voltrekt zich bij de een sneller dan bij de ander, maar over een aantal jaren hebben alle bedrijven de omschakeling gemaakt. Anders overleven ze niet, of slechts in de marge.
De komst van IT en het internet heeft veel veranderd in de manier van zakendoen. Elektronische handel heeft de toekomst. Daarbij gaat het vaak nog steeds om fysieke goederen, alleen de manier van handel drijven is veranderd. Productiebedrijven moeten daarom nu vooral kijken naar hun front- en back-office, zeg maar de ‘niet-productie’-activiteiten van de onderneming, de dienstverlening. Hun productieprocessen zijn meestal al zo ver mogelijk geautomatiseerd. Daar valt relatief weinig winst meer te behalen. Maar binnen de niet-productie-activiteiten zijn vaak nog enorme efficiëntieverbeteringen mogelijk.
Dat is ook één van de redenen waarom ik naar Augeo ben overgestapt. Dat bedrijf levert software-oplossingen voor dergelijke efficiëntieverbeteringen. Met andere woorden: ik werk nu bij een bedrijf dat zich daadwerkelijk bezighoudt met de omschakeling van oude naar nieuwe economie."
U bent ook aangetrokken om de beursgang van Augeo Software, begin volgend jaar, voor te bereiden. De combinatie ‘nieuwe economie’ en ‘beursgang’ klinkt tegenwoordig echter een stuk minder positief dan pakweg een jaar geleden. Zaken als de sterke schommelingen op de Amerikaanse Nasdaq, het debacle rond World Online en het verdwijnen van Baan hebben de term ‘nieuwe economie’ bij veel beleggers een naar bijsmaakje gegeven. Zou u de beursgang niet liever uitstellen?
"Ik geloof niet in een nieuwe economie als dat betekent dat beleggers blindelings vertrouwen hebben in bedrijven die torenhoge verliezen lijden. Dat is niet normaal, niet in de oude en niet in de nieuwe economie. Natuurlijk, in deze branche zijn forse investeringen noodzakelijk, waardoor aanloopverliezen vrijwel onafwendbaar zijn. Maar als die investeringen niet meteen leiden tot een hogere omzet, dan is er iets fundamenteel mis.
De beursgang is een middel, geen doel op zich. Natuurlijk willen we kapitaal verwerven voor verdere groei, maar we willen ook meer naamsbekendheid vergaren, waardoor we makkelijker nieuwe markten kunnen aanboren. De beursgang is erg belangrijk voor ons corporate image. Daarom is het cruciaal dat het zorgvuldig geschiedt. We zijn niet op zoek naar speculanten die met onze aandelen een snelle slag denken te slaan, maar veeleer naar echte beleggers, die vertrouwen hebben in ons bedrijf en onze producten. Bill Gates is de rijkste man ter wereld geworden omdat hij vertrouwen had in zijn eigen bedrijf. Hij besefte dat een investering daarin de best denkbare belegging was."
Geen ongebreidelde groei
"Informatie- en communicatietechnologie is geen synoniem voor ‘nieuwe economie’. Er zijn ook een heleboel ICT-bedrijven die je onder de noemer ‘oude economie’ mag scharen", stelt woordvoerder Machiel de Rooij van IT-brancheorganisatie Fenit. "Sterker nog, die ‘oude’ ICT-bedrijven hebben de randvoorwaarden geschapen voor de nieuwe economie. Zonder hardware en software is er immers geen internet. In feite is ICT de enabling technology voor de nieuwe economie."
Oud of nieuw, vroeg of laat krijgen alle bedrijven in deze sector te maken met dezelfde problematiek, weet De Rooij. "Een groot deel van de jongere generatie IT’ers staat te springen om voor zichzelf te beginnen", legt hij uit. "Overal schieten daardoor nieuwe bedrijfjes als paddestoelen uit de grond. Vooral internetbedrijfjes, maar zeker niet uitsluitend! Met veel van die starters gaat het goed, ze groeien voorspoedig en moeten snel op zoek naar extra mankracht. En dan lopen ze opeens tegen dezelfde grenzen aan als de oudere generatie: de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Met name aan HBO-plussers is een groot gebrek."
"Voor veel IT-bedrijven wordt een deel van de economische groei bepaald door de kwaliteit van de medewerkers", zegt De Rooij. "Daarmee bedoel ik dat een bedrijf niet enkel en alleen kan leunen op goede, maar jonge, onervaren mensen. De IT’ers die wél beschikken over de benodigde kennis én ervaring, schuiven vanwege de snelle groei van het bedrijf vaak door naar managementfuncties. De klanten eisen echter kwaliteit. Als je als bedrijf daar niet aan kan voldoen, moet je óf besluiten geen nieuwe klanten aan te nemen, óf voor lief nemen dat je klanten ontevreden weglopen. Beide scenario’s gaan ten koste van de groei, zowel bij de klant als bij het ICT-bedrijf."
"De term ‘nieuwe economie’ maakt vooral duidelijk dat er iets gebeurt dat niet eerder is gebeurd. De periode van 1999 tot pak ‘m beet 2003 zal als zodanig de geschiedenisboeken ingaan. Maar de nieuwe economie staat niet gelijk aan ongebreidelde groei. Vooral vanwege de grenzen van de arbeidsmarkt."