De 315-computerserie van National Cash Register (NCR) gold in de jaren zestig als een robuuste concurrent voor de IBM-mainframes. Het rekenapparaat kon in zijn basisgeheugen 120.000 digits/bits opslaan, en de printereenheid printte duizend regels per minuut.
Het meest innovatieve zat hem echter in het magnetische opslagsysteem Cram (Card Random Access Memory) dat in 1962 op de markt werd gebracht in een periode dat magneetbanden het belangrijkste opslagmiddel werden. Er konden maximaal zestien Cram-eenheden op een NCR 315 worden aangesloten. Daarmee kon de geheugencapaciteit worden vergroot met acht miljoen bits per opslagmachine. Elke Cram-eenheid beschikte over een 5,5 MB cartridge waarin 256 magneetkaarten zaten, verdeeld over acht rijen.
In Nederland behoorde Classics Nederland tot de voorhoede van zakelijke gebruikers van een NCR-computer. Deze uitgeverij was vooral bekend om zijn Illustrated Classics – een reeks stripbewerkingen van meesterwerken uit de wereldliteratuur op tijdschriftformaat – maar bracht ook andere stripuitgaven op de markt, zoals Mad, Tarzan en Spinneman, alsmede damesromans, voetbalplaatjes, puzzelboekjes, grammofoonplaten en wat dies meer zij. Om een gedifferentieerd beeld te krijgen van de dagelijkse verkopen, waardoor de distributie beter afgestemd kon worden op de afzet bij lectuurverkooppunten, schafte uitgever Gerard Roord in 1967 voor zijn administratie het NCR-mainframe aan, maar dan met ponsbandtechnologie. In het stripinformatieblad Stripschrift zegt Roord in een interview dat hij met dit apparaat "zo groot als een moderne inbouwaanrecht flink wat bekijks trok". Voor de bediening van het apparaat trok hij een aparte computermanager en vier ponsbandtypistes aan. Het NCR-rekentuig stond op de eerste etage, met een brandvrije kluis waarin de ponsbanden werden opgeslagen. Voor de koeling vond Roord een vindingrijke oplossing. "Ik had in een artikel gelezen dat in Israël, als het ’s zomers heet werd, mensen hun platte dak onder water zetten om het in het huis koeler te krijgen. Door het verdampende water werd een hoop warmte aan het huis onttrokken. Ik had in ons pand in Naarden ook een plat dak, en liet er een bassin met opstaande randen plaatsen. Omdat die NCR-computer heel veel warmte afgaf, liet ik het koelwater wegpompen naar dat bassin en dat koelde dan weer de ruimte daaronder, waar die computer stond."
Op de foto van de NCR 315-opstelling is links het CRAM-gedeelte te zien. De onderste foto is van het pand van Classics Nederland in Naarden.< BR>