Iemand werkt bij een interessant bedrijf, heeft een uitdagende functie, verdient een goed salaris en heeft prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Het klinkt hartstikke leuk, maar toch zit hij niet lekker in zijn vel. Waar gaat het fout? Career Guide zet – gevoed door Kinteh Consulting in Zeist – vijf valkuilen op een rijtje.
Career Guide De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
|
Oorzaak twee: de bedrijfscultuur past niet bij een personeelslid. Als de drijfveren van een individu niet overeenkomen met de cultuur van de organisatie of een afdeling botst dat. De cultuur kan bepaald worden door de leidinggevenden of door een aantal medewerkers. Ook kan een bedrijfscultuur tot stand zijn gebracht door personeelsleden die er allang niet meer werken. Je kunt de rotte appels er wel uithalen, maar de cultuur blijft.
Stelling: wie carrière wil maken, moet niet zeuren Lameh Kinteh van Kinteh Consulting: "Niet mee eens. Je kan zelf bepalen waar en hoe je carrière maakt. Je hebt alles zelf in de hand. Het is alleen zaak dat je de omgeving kiest die het best bij jou past. Dan valt er niets te zeuren, dan doe je het op jouw manier." |
Oorzaak vier: het gedrag dat iemand van nature laat zien, komt niet overeen met het verwachte gedrag in zijn functie. Is iemand enthousiast, extrovert en overheersend of juist terughoudend, gereserveerd en introvert? Als van iemand wordt verwacht dat hij open en uitnodigend is, maar hij is dat van nature niet, gaat hij zich geforceerd gedragen. Dat kost extra energie, wat weer ten koste gaat van het plezier in het werk.
Oorzaak vijf: iemand beschikt over te weinig ‘zachte’ competenties. Personeel wordt vaak aangenomen op basis van ‘harde’ competenties; op vakinhoudelijke kennis. Heeft een potentiële medewerker een studie informatica aan een universiteit afgerond en ervaring met het programmeren in C+, dan denkt de werkgever vaak: ‘Mooi, die neem ik aan, dat zit wel goed’. Vervolgens gaat het mis omdat de werknemer op sociaal vlak tekortschiet. Hij is bijvoorbeeld niet klantgericht genoeg, heeft geen leidinggevende vaardigheden, of is inflexibel en niet stressbestendig. Kortom: ‘harde’ competenties zijn mooi meegenomen, maar beïnvloeden het uiteindelijke functioneren het minst. ‘Zachte’ vaardigheden daarentegen tellen des te meer.
Dorine van der Meij