De NMA overweegt of het volgend jaar Microsofts overheersing op de markt voor pc-besturingssystemen zal onderzoeken. Een besluit hierover wordt in de komende twee maanden genomen.
Structureel te veel De NMA kreeg al eerder een verzoek om Microsoft op de korrel te nemen. Dergelijke verzoeken komen niet alleen uit de hoek van de voorvechters van open source software. In 2002 deed de NGN een vergelijkbaar onderzoek, en afgelopen zomer riep de stichting voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam de NMA op de overheersende rol van Microsoft en die van PinkRoccade en Centric op de markt voor overheidsapplicaties te onderzoeken. Het onderzoeksbureau stelde vast dat overheidsdienaren weten dat ze structureel te veel betalen aan deze softwareleveranciers. |
De organisatie kan nog niet inhoudelijk ingaan op alle verzoeken. Een woordvoerster: “De diverse verzoeken worden eerst bestudeerd.” Dit jaar zitten er in ieder geval brieven tussen van de stichting Holland Open en van enkele bezorgde individuele gebruikers van open source software. Zeker drie van de ondertekenaars zijn eigenaar van kleine of middelgrote ict-bedrijven.
Miljarden
Ict-consultant en open-sourcevoorvechter Arjen Kamphuis is een van de briefschrijvers. “Komt de NMA niet in actie, dan wordt het tijd een proces te beginnen tegen de staat. Die zou ons moeten beschermen tegen deze roofridderij.”
De schrijvers ergeren zich onder meer aan de moeilijkheid pc’s aan te schaffen zonder een besturingssysteem. Daarnaast is het voor kleine innovatieve bedrijven onmogelijk om zich op de door één leverancier overheerste markt te begeven.
“Wij stelden de gemeente Den Haag voor een zogenoemde digitale broedplaats in richten met onder meer Linux op een aantal pc’s, om gebruikers de keuze te kunnen laten maken”, vertelt Ruud Vriens, oprichter van ict-scholingsbureau RedNose. “We hadden het nog niet voorgesteld, of Microsoft bood de eerste vijfhonderd licenties gratis aan.” Volgens Vriens protesteerde naast hemzelf niemand tegen het bod van Microsoft. “Uiteindelijk mocht Linux helemaal niet meer. De door ons gestarte trainingen hiervoor moesten we opeens beëindigen.”