Een Nederlandse groep ontwikkelaars bij Compuware heeft een ontwikkelomgeving gebouwd die het maken van Java-applicaties vergemakkelijkt. De krapte op de arbeidsmarkt van Java-ontwikkelaars moet daarmee verdwijnen.
Edwin Schumacher, ‘director of product management’ bij Compuware, straalt trots en vertrouwen uit. Trots op het clubje (aanvankelijk dertig, inmiddels 65) Nederlanders dat een ontwikkelplatform heeft gebouwd dat het wereldwijd opererende Compuware maar al te graag in zijn productenreeks opneemt. En vol vertrouwen dat het product een reëel probleem oplost: de krapte aan Java-ontwikkelaars op de arbeidsmarkt. OptimalJ, zoals het product heet, is in anderhalf jaar tijd in het Amsterdamse lab van Compuware gebouwd.
Te ingewikkeld
Gartner heeft de verwachting uitgesproken dat rond 2005 er ongeveer evenveel Java-applicaties zullen zijn als .Net-programmatuur. Dit betekent tegelijkertijd dat veel van de huidige zeven miljoen ontwikkelaars wereldwijd zich nog Java moeten eigen maken. Er zijn nu een klein miljoen Java-schrijvers. De groep C#-bouwers moet nog uit de startblokken komen. De vraag naar Cobol-, Visual Basic- en C++-ontwikkelaars zal afnemen.
Hier doemt een probleem op: hoe kom je aan zoveel mensen die Java-applicaties kunnen schrijven? Het feit dat het uitermate lastig is J2EE (Java 2 Enterprise Edition) in de vingers te krijgen versterkt dit nog eens, aldus Schumacher. Toch is Java (of C#) nodig om tegemoet te komen aan het verlangen van grote bedrijven naar flexibele en schaalbare (web)applicaties. "Je ziet nu dat ondernemingen hun eigen mensen laten omscholen. Het lukt hen echter niet het platform goed te doorgronden. Daardoor kunnen ze niet de volledige kracht van Java benutten. Vervolgens lopen projecten uit en zijn de kosten hoger dan begroot", aldus Schumacher.
Aangezien Java 100 procent objectgeoriënteerd is, is het lastig voor Cobol en 4gl-ontwikkelaars (vierde-generatie) om zich de taal eigen te maken.
Automatische code
OptimalJ is samengesteld uit standaarden als uml (unified modelling language), mof (meta object facility) en natuurlijk html, xml en wml. Het biedt de ontwikkelaar een grafische omgeving met een set patronen waarmee hij applicaties kan modelleren zonder diepgaande kennis van J2EE te hebben. OptimalJ genereert automatisch de bijbehorende code. Als, gaande het proces, de ontwikkelaar een model aanpast, zorgt OptimalJ ervoor dat overal de bijbehorende code wordt vernieuwd, in zowel de presentatie-, als de data- en de bedrijfslaag.
Een extra handigheid is dat het platform een eigen editor heeft voor de bedrijfsregels (business rules editor). Mocht een afspraak binnen de onderneming (bijvoorbeeld over werkstroom of tekenbevoegdheid) wijzigen, dan hoeft dat alleen in de bedrijfsregels te worden aangepast; en hoeft niet de gehele applicatie weer onder het mes te gaan.
Analisten
Compuware heeft het product in de praktijk getest. Volgens Schumacher zijn ontwikkelaars er bijzonder mee ingenomen. Ook de analisten aan wie hij een oordeel heeft gevraagd zouden juichend langs de zijlijn staan.
Philip Howard van Bloor Research vindt OptimalJ de logische volgende stap in de Java-geschiedenis. "Vooral het gebrek aan geautomatiseerde voorzieningen in de conventionele IDE’s (Integrated Development Environment) is een struikelblok voor de groei van Java voor serieuze bedrijfsapplicaties. OptimalJ is het eerste product dat dit probleem aanpakt."
Evan Quinn van de Hurwitz Group: "OptimalJ biedt een verfrissende aanpak die de grootste groep ontwikkelaars en analisten in staat stelt zowel snel als effectief productief te zijn met Java."