Virtualisatie van de technische it-infrastructuur vraagt niet alleen andere hard- en software, maar vooral andere it’ers, zo is de ervaring van Michael Mul, hoofd Technische Infrastructuur Dienst Belastingen, gemeente Amsterdam.
De werkgever van Mul is verantwoordelijk voor het innen van alle lokale belastingen, het waarderen van vastgoed en doet ook wat werk voor derden, zoals de taxaties in Oostzaan. Dat alles gebeurde tot een jaar geleden op één systeem met een reeks van applicaties. Dat maakte het geheel erg inflexibel. Vooral bij uitbreidingen brak Mul het zweet uit, want dan moest het complete systeem op de schop.
Hij besloot alles uit elkaar te trekken: applicaties, databases, testomgeving en productieomgeving, allemaal onafhankelijk van elkaar. De dienst is overgestapt op een virtuele omgeving. “Een ander uitgangspunt was dat we onafhankelijk willen zijn van leveranciers. We hebben nu bladecenters met VMWare en het Virtuele File System allemaal betrokken van IBM, die ons met deze exercitie heeft geholpen, maar we zitten niet vast aan Big Blue. We kunnen componenten uit de infrastructuur vervangen door spullen van om het even welke leverancier”, aldus Mul.
De Dienst Belastingen van Amsterdam kan nu 150 GB binnen één à twee seconden overhevelen naar een ander systeem. Binnen het SAN is dat een fluitje van een cent.
Bedrijfsprocessen
“On demand is mooi”, zegt Mul. “Maar je schroeft het niet makkelijk in elkaar. Het belangrijkste is wel dat je een goede club mensen in huis hebt, want de it’er moet heel anders gaan denken. Je hebt niet meer een Unix-beheerder nodig, of een bepaalde applicatiebeheerder. Nee, de mensen moeten vanuit de data denken, die staan centraal. Dus je hebt allround it’ers nodig.”
Hij vertelt dat hij, voordat hij het project inzette, eerst had beoordeeld of ‘zijn’ mensen wel uit het goede hout waren gesneden om de overgang te maken naar een virtuele omgeving. “Dit spul is zo nieuw dat zelfs de leveranciers niet alle kennis in huis hebben”, zegt hij. Om eraan toe te voegen dat die leveranciers niet zo heel veel in de melk hebben te brokkelen, omdat het om de bedrijfsprocessen gaat. “Wij moeten als it’ers proberen de organisatie altijd een stap voor te zijn. Dan moet je weten hoe de processen in elkaar steken en hoe je die met geautomatiseerde systemen sneller of beter kunt ondersteunen. Daar heb je redelijk hoog geschoolde it’ers voor nodig. Wie niet in staat is vanuit de data, vanuit de bedrijfsprocessen te denken, heeft geen waarde meer voor de organisatie”, zegt Mul stellig.