Iedere hr-adviseur herkent het. De beste verkoper of meest getalenteerde verslaggever geeft in het persoonlijk ontwikkelingsgesprek aan ‘een stap te willen maken’. De adviseur knikt begrijpend, maar ziet de bui al hangen. De succesvolle professional moet voor het bedrijf bewaard blijven.
Het gevaar is dat je die gedreven salesman verliest, of die journalist die altijd voor het voorpaginanieuws zorgt. Terwijl het maar de vraag is of die werknemer als salesmanager of redactiechef over de juiste skills beschikt.
‘Een goed paard is nog geen goede ruiter’, stelde voetbaltrainer Co Adriaanse ooit.
Focus
Je kunt daarom als hr-manager aanbieden de beste capaciteiten van een medewerker verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door middel van trainingen én een aangepast takenpakket. Doorselecteren, heet dat in voetbaltermen. Richt de focus op de best te ontwikkelen kwaliteiten.
Zo is die sterreporter vrij te stellen van het verslaan van de gemeenteraadsvergaderingen, zodat er tijd ontstaat om de activiteiten van de handlangers van een topcrimineel in kaart te brengen. De accountmanager hoeft niet langer naar kleine adverteerders, maar bezoekt in zijn functie als key accountmanager de top tien.
Bij individuele sporten gebeurt dit vaak. Zo startte Dafne Schippers haar sportloopbaan als meerkampster, maar besloot zich te concentreren op dat onderdeel dat haar het best lag: de sprint. Het gevolg: een top-meerkampster ging verloren, maar er kwam een wereldsprintster voor terug.
Teamgeest
Ervaren hr-managers zullen bedenkingen hebben bij deze strategie. En terecht, want hoeveel ‘solisten op topniveau’ kan een organisatie aan? Gaat de teamgeest niet juist boven individuele prestaties? En hoelang is iemand eigenlijk een talent?
Om met die laatste vraag te beginnen: ook bij een medewerker van 54 jaar kan zich nog niet-ontwikkeld talent manifesteren, al was het maar in het begeleiden van jongere collega’s. Zou je deze medewerker een training in coaching aanbieden, dan blijft een ervaren kracht, ook bij een stijgende pensioenleeftijd, van grote waarde voor een onderneming, en versterkt deze persoon door ervaring te delen de hele organisatie.
Brede ontwikkeling
Natuurlijk neemt een onderneming talent aan en tuigt een young professional programma op. Als die medewerkers en het bedrijf echter optimaal van elkaar willen profiteren, dan moet juist ook geïnvesteerd worden in skills die een persoon ‘breed’ ontwikkelen. Denk hierbij aan kwaliteiten die te maken hebben met samenwerken en het delen van kennis.
Dat kan ook door een talentvolle professional gedoseerd managementtrainingen en leidinggevende ervaring op te laten doen. Om zich vervolgens verder te ontwikkelen. Als meewerkend voorman binnen een team.
Ploegentijdrit
Betekent dit, dat je als onderneming genoegen moet nemen met een zesjescultuur? Zeker niet. Je kiest als onderneming voor continuïteit, voor gezamenlijke kwaliteit en teamgeest. Dat doe je door zowel individuele kwaliteiten als meer sociale talenten te ontwikkelen, met als doel als geheel beter te worden.
Om nog een laatste voorbeeld uit de professionele sport te geven: vele jaren reden de ploegen van Peter Post mee in de Tour de France. Slechts één keer leverde zijn equipe ook de winnaar. Maar jaren achtereen wisten de renners van Post wel de ploegentijdrit op hun naam te schrijven. De renners vormden een onverslaanbaar blok.
Die succesvolle continuïteit is ook in ondernemingen gewenst én mogelijk. Met de juiste trainingen ontstaat een battle of teams, in plaats van een strijd tussen individuen zodat de gehele organisatie profiteert.
Leuk dat Dafne Schippers zich mocht concentreren op één discipline maar tegenwoordig moet een werknemer toch al snel meerdere talenten hebben. In de race voor talent blijkt de denktrant dat als iemand hard kan lopen hij/zij ook wel hard kan fietsen. Een sprint is geen duurloop en de successen van de wielerploegen van Peter Post bleken uiteindelijk op een cocktail aan prestatieverhogende – maar verboden – middelen gebaseerd te zijn.
Het vergelijk van sport & business dient op de juiste merites gedaan te worden of zoals Johan Cruijff het ooit zei: “Als je je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.” De succesvolle continuïteit van herhaalbare successen gaat om het leren van je verlies en daarin speelt niet het talent een rol maar de ervaring.
Beste Ewout,
Dank voor je reactie. Jij hebt zonder meer gelijk dat ervaring belangrijker is dan talent op zich zelf. Ik geloof wel dat focus op je sterke punten helpt om (nog) beter te worden waarbij als het goed is ook het team profiteert als je daar deel van uitmaakt. Hierbij ga ik er van uit dat het een team is met een diversiteit aan talenten en personen. In die zin is een ploegentijdrit een tamelijk eenzijdige discipline waarbij succes alleen wordt afgemeten aan het behalen van de snelste tijd los van het eventuele gebruik van stimulerende middelen om dat te bereiken.
R Schendstok,
Een individu dat een talent in de juiste context gebruikt kan het verschil maken in de prestaties van een team maar behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Talenten komen dus tot uiting in een bepaalde context en zijn veelal ruimer dan de gevraagde competenties waar een organisatie naar op zoek is.
Herhaalbaarheid van het succes gaat dus om het ontwikkelen van de competenties van een team waarin geleerd wordt vanuit de ervaring, deadlines zijn tenslotte vaak als een ploegentijdrit waarin de constante tijd verslagen moet worden door efficiënt de variabelen van weerstand te overwinnen.