HP heeft zijn doelstelling om voor het einde van dit jaar wereldwijd 500 miljoen kilo elektronische apparatuur te hebben gerecycled, al in de eerste helft van dit jaar bereikt. De doelstelling voor 2010 wordt dan ook omhoog bijgesteld, tot nog eens 500 miljoen kilo voor het eind van dat jaar.
In 2004 stelde HP zichzelf ten doel om, na het bereiken van de eerste mijlpaal van 250 miljoen kilo, in de 3 jaar erna nogmaals ditzelfde aantal kilo's te verwerken. Voor de komende jaren verwacht HP dat deze trend zich doorzet en wil de organisatie zijn jaarlijkse recyclingpeil wederom verdubbelen. Het bereiken van de volgende mijlpaal, in totaal 1 miljard kilogram door HP gerecyclede elektronische apparatuur en printer cartridges, komt daarmee voor het einde van 2010 in zicht.
In de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika), heeft HP de afgelopen jaren meer dan 90 miljoen kilogram hardware gerecycled. Dat gebeurde zowel door het traditionele inzamelen van hardware als op evenementen voor consumenten en werknemers. Onlangs nog startte HP een initiatief waarbij HP, in samenwerking met locale organisaties, afgedankte computers hergebruikt om ze ter beschikking te stellen voor goede doelen.
Het Europese Refurbishment Center van HP staat in Nijmegen. Dit centrum verwerkt jaarlijks ongeveer 300.000 PC's, notebooks, monitoren, printers en servers. Ongeveer 90% van de apparatuur kan worden opgeknapt. De rest wordt gedemonteerd.
"Het nemen van onze verantwoordelijkheid op het gebied van milieu zien wij als een serieuze zaak'", zegt Mark Hurd, CEO en President van HP. "We hebben het punt bereikt waarop milieuverantwoordelijkheid niet langer een compromis vormt voor prijs en performance van IT, maar zelfs een bijdrage daaraan levert."
HP heeft in 2006 wereldwijd 85 miljoen kilo elektronische apparatuur verwerkt. Dat is maar liefst 73% meer dan IBM, de naaste concurrent op dit gebied.(1)
HP neemt al decennia lang het voortouw in verantwoordelijkheid voor het milieu. De wereldwijde strategie op dit gebied is gebaseerd op milieuvriendelijk ontwerpen. De drie aandachtsgebieden daarbij zijn:
Energie efficiëntie – het minimaliseren van het energieverbruik tijdens de productie en in het gebruik;
Materiaal innovaties – het minimaliseren van het aantal gebruikte materialen en de ontwikkeling van materialen met een lagere milieuimpact en meer restwaarde aan het einde van het productleven;
Ontwerp voor recycling – het ontwikkelen van producten die beter te upgraden en/of te recyclen zijn.
Dat geldt zowel voor de producten van HP's eigen organisatie als voor de keten van toeleveranciers. HP stelt zichzelf daarbij ten doel om:
Het voor haar klanten makkelijk en praktisch te maken om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen op milieugebied – zowel voor desktop computers als hele datacenters en zowel voor consumenten als grootzakelijke bedrijven;
Te investeren in research, productontwikkeling en innovatieve materialen om de impact van HP-producten op het milieu te beheersen;
Zorg te dragen voor actieve betrokkenheid van de gehele industrie, in nauwe samenwerking met de business partners en toeleveranciers van HP en in overleg met overheidsinstellingen;
De impact van HP zelf op het milieu te minimaliseren, van de individuele werknemer tot de wereldwijde organisatie.
Recycling door HP
Het is al weer 20 jaar geleden dat HP startte met zijn recycling programma. Inmiddels loopt dit programma in meer dan 40 landen, regio's en gebieden. Doelstelling is om de impact van IT-producten op het milieu te verminderen, afval dat naar de vuilstort gaat te minimaliseren en klanten te helpen bij het inzamelen en verwerken van producten op een gemakkelijke en verantwoorde manier.
Veel materialen worden hergebruikt. Voorbeeld daarvan zijn de plastic en metalen onderdelen, die weer gebruikt worden in auto-onderdelen, kleerhangers, plastic speelgoed, dienbladen en dakbedekking.
Het is niet zo dat alle ingezamelde producten uit elkaar worden gehaald en in delen worden opgesplitst. Sommige apparatuur is nog uitstekend geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld voor donatie aan charitatieve instellingen, vervanging en leasen.
HP en het milieu
HP voert al decennia lang een actief milieubeleid. Dat gebeurt onder meer door het doorvoeren van milieuverantwoorde maatregelen in productontwikkeling, fabricage en de gehele keten van toeleveranciers. HP stelt zichzelf ten doel een wereldleider te zijn in het terugdringen van CO2-uitstoot, afvalproductie en het nemen van zijn verantwoordelijkheid voor recycling. HP werd in april van dit jaar door Fortune Magazine aangeduid als één van de ‘10 Green Giants', de tien grootste wereldwijde organisaties met een actief en positief milieubeleid.
Het HP Refurbishment Center in Nijmegen
In Nijmegen staat het Refurbishment Center van HP voor de regio EMEA. Dit centrum wordt ook wel Technology Value Solution (TVS) genoemd. Er werken 25 HP werknemers en ongeveer 80 flexmedewerkers. Het Refurbishment Center in Nijmegen heeft een samenwerking met de Sociale Werkplaats in Nijmegen. Ongeveer 60 mensen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap werken in groepjes om de spullen uit elkaar te halen. Met de opbrengsten van de edele metalen, koper en aluminium voorziet de Sociale Werkplaats in hun bestaan.
De apparatuur die in Nijmegen arriveert, wordt vanuit heel EMEA opgehaald. In het refurbishment center wordt alles nagekeken, opgeknapt en gerepareerd of gedemonteerd en verwerkt. Ongeveer 60% van de apparatuur die verwerkt wordt is van HP zelf, de rest is van andere merken, variërend van oude IBM mainframes tot Dell PC's.
Het grootste deel van de apparatuur (ruim 90%) is bij inname nog geen drie jaar oud en kan worden schoongemaakt en opgeknapt voor hergebruik. De apparaten die echt te oud of versleten zijn, worden volledig gedemonteerd en milieuvriendelijk verwerkt.
Datavernietiging is daarbij erg belangrijk, zeker met het oog op bescherming van vertrouwelijke gegevens. Indien dragers als harddisks hergebruikt worden, zorgt actuele software voor overschrijvingen en het onleesbaar maken van de oude gegevens. Indien het geheugen niet nogmaals wordt gebruikt zorgen, naast de software en een magnetisch veld, grote hamers en spijkers voor het vakkundig onbruikbaar maken en demonteren van de disks.