Sophos, wereldleider in IT security en control, maakt vandaag de resultaten bekend van de top twaalf landen die als uitvalbases dienden voor spamaanvallen tijdens het tweede kwartaal van 2007.
Experts bij SophosLabs scanden alle spamberichten die zij ontvingen in hun wereldwijde bedrijfsnetwerk van ‘spam-vallen' en kwamen tot de conclusie dat computers uit de Verenigde Staten meer spam doorstuurden dan ieder ander land. Met 19.6%, een daling van 0.2% in vergelijking met het vorige kwartaal, blijft de VS koploper. Toch staan er dit kwartaal zes Europese landen in de top 12 die in totaal meer spam verstuurden.
Sophos constateert dat het aantal besmette computers in Europa geleidelijk aan stijgt. Hieronder vindt u een grafisch beeld van Europa met de locatie van de gevonden zombie computers die spam doorstuurden gedurende een periode van 30 minuten. Dit beeld is eveneens beschikbaar op: http://www.sophos.com/news/2007/07/dirtydozjul07.html
olgens Sophos is in het tweede kwartaal van 2007 het totale volume aan spam gestegen met ongeveer 9 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2006.
De top twaalf van landen die als uitvalbases dienen voor spamaanvallen (april – juni 2007):
1. Verenigde Staten: 19.6%
2. China (incl Hong Kong): 8.4%
3. Zuid-Korea: 6.5%
4. Polen: 4.8%
5. Duitsland: 4.2%
6. Brazilië: 4.1%
7. Frankrijk: 3.3%
8. Rusland: 3.1%
9. Turkije: 2.9%
10. UK: 2.8%
=10. Italië: 2.8%
12. Indië: 2.5%
Andere: 35.0%
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2007, daalt Nederland van een 23ste (1.0%) naar een 28ste plaats (0.8%). België staat met 0.2% (idem als in Q1) op een 55e plaats.
"Terwijl de Verenigde Staten koploper blijft, benadrukt dit recente rapport de dringende behoefte voor een wereldwijde, gezamenlijke actie om dit groeiende probleem de kop te bieden", zegt Carole Theriault, senior security consultant bij Sophos. "Bij iedere spamcampagne zien we dat de spammers, de besmette computers en de mensen die geconfronteerd worden met ongewenste mail, uit totaal verschillende delen van de wereld komen. Een gecombineerde inspanning is nodig om niet alleen de spammers te lokaliseren en te vervolgen, maar ook om computergebruikers te overtuigen van het belang om spamberichten te blokkeren in plaats van te beantwoorden. Iedereen moet een deel van de verantwoordelijkheid dragen indien we de wereldwijde strijd tegen spam willen winnen."
Volgens Sophos is enerzijds het groeiende aantal computers in de Verenigde Staten en Europa en anderzijds de toename van het aantal ISP's (internet service providers) die goedkoop internet aanbieden – en niet allemaal adequate maatregelen treffen om spamming te verhinderen – de reden voor de sterke Euro-Amerikaanse aanwezigheid in deze top 12.
"Zodra een machine is besmet wordt het vaak gebruikt om spam te versturen voor verschillende campagnes.", vervolgt Theriault. "In een kwestie van seconden, zien we dat besmette systemen boodschappen versturen over tal van verschillende onderwerpen, van stock zwendel en goedkope hypotheken tot uitdagende porno en afslank medicatie. ISP's moeten ernstig onderzoeken of ze werkelijk voldoende controle uitoefenen op het feit dat computergebruikers eventueel onbewust spam versturen. Daarnaast moeten ze tevens een educatieve rol invullen zodat computergebruikers hun eigen PC kunnen verdedigen."
Terwijl er zich minder belangrijke verschuivingen hebben voorgedaan op het vlak van individuele landen, is het wel opmerkelijk dat de ‘andere' landen een toename kenden van 30.6% in het eerste kwartaal naar 35.0% in het tweede. Dit suggereert dat er op individueel niveau meer landen verantwoordelijk zijn voor het spamprobleem. Daarnaast heeft het Verenigd Koninkrijk, nadat het in het eerste kwartaal was verdwenen uit de top 12, opnieuw een tiende plaats ingenomen met zo'n 2.8%.
Spam per continent
Ondanks de sterke aanwezigheid van de Verenigde Staten en de Europese landen in de top 12, blijkt Azië – gebaseerd op het absolute aantal Aziatische landen die kleinere hoeveelheden spam verstuurden – tijdens het tweede kwartaal van 2007 het grootste spam versturende continent te zijn. Europa, koploper in het eerste kwartaal, neemt nu een tweede positie in met een daling van 6.6%. Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika kenden een toename in spamming activiteit.
Sophos experts voorspellen een nivellering van deze statistieken de komende maanden daar spammers voordeel halen uit het groeiend aantal onvoldoende beschermde computers in Zuid-Amerika en Afrika.
Overzicht van de verschillende continenten die als uitvalbases dienen voor spamaanvallen (april – juni 2007):
1. Azië: 35.2%
2. Europa: 28.5%
3. Noord-Amerika: 24.2%
4. Zuid-Amerika: 9.6%
5. Afrika: 1.6%
Andere: 0.9%
Sophos raadt computergebruikers aan om hun beveiligingssoftware up-to-date te houden, alsook te verifiëren of de firewall goed is geconfigureerd en de laatste beveiligingspatches werden geïnstalleerd. Bedrijven moeten erop toezien dat hun ‘best practice' beleid wordt nagestreefd.
Meer informatie rond 'Best practice advice for minimising exposure to spam' vindt u op:
www.sophos.com/security/best-practice/