Speciale effecten-studio Industrial Light and Magic (ILM), bekend van de films Terminator 2, Jurassic Park en Star Wars, vervangt zijn Unix-werkstations met Risc-processoren door machines met Intel-chips.
ILM begon te experimenteren met Intel-systemen bij de effecten voor Star Wars I: The phantom menace, en heeft dit doorgezet bij het recent verschenen tweede deel Attack of the clones. Deze overstap heeft negen maanden in beslag genomen. De Intel-machines doen nu dienst voor de aanstaande tweede Harry Potter-film (The chamber of secrets) en het derde deel (Rise of the machines) in de Terminator-serie.
Voorheen gebruikte het effectenhuis de krachtige werkstations van grafische computerspecialist SGI. Het gaat nu over op pc-werkstations van Dell die het open source besturingssysteem Linux draaien. Vorige maand deed de animatiestudio van Disney een gelijksoortige overstap, en wel naar computers met Linux van HP.
ILM wil de Linux-systemen gebruiken voor het merendeel van het animatie- en speciale effecten-werk, zegt technologiedirecteur Cliff Plumer. Nu zijn al zeshonderd machines met Intels Pentium 4-processor geplaatst bij het bedrijf. "Die Intel-werkstations kosten ongeveer 20 procent van de SGI-systemen die we een paar jaar geleden hebben aangeschaft", aldus Plumer.
In de grafische industrie zijn de goedkopere processoren van Intel en de daarop gebaseerde pc’s al enige tijd in opkomst. Vaak ten koste van gespecialiseerde apparatuur van leveranciers als SGI, HP en Intergraph. Die computerproducenten gaan dan ook deels mee in de gang naar Intel-chips.
De speciaal ontworpen Risc-systemen met bedrijfseigen Unix-varianten zijn echter nog niet uitgerangeerd. Zo heeft filmstudio Dreamworks zijn recente computeranimatiehit Shrek voor een deel gemaakt op Intel-computers met Linux, maar dat betrof alleen de skelet-animatie van de karakters. De daaropvolgende berekeningen voor de uiteindelijke, complete figuuranimatie geschiedde op SGI-machines.