De overheid moet 340 miljoen euro investeren in breedband. De Impulscommissie Breedband, die onder voorzitterschap staat van Wim Deetman, adviseert dit aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. De branchevereniging van de kabelsector VECAI is tevreden met de conclusies van de breedbandcommissie.
De Impulscommissie Breedband is in het eerste kwartaal ingesteld met als doel een advies uit te brengen over zowel de ontwikkeling van breedband als de manier waarop er gebruik van gemaakt dient te worden (breedbanddiensten). “Ondanks de ruime beschikbaarheid van kabel- en adsl-aansluitingen (meer dan twee miljoen) loopt ons land momenteel internationaal achter in het aanbod en gebruik van publieke en commerciële breedbandtoepassingen. Feitelijk wordt te weinig gebruik gemaakt van de beschikbare mogelijkheden”, concludeert de Impulscommissie Breedband, die naast Deetman bestaat uit hoogleraar e-commerce Roel Pieper, Walter Zegveld (voorheen directeur TNO) en Claudia Zuiderwijk (algemeen directeur van Ziekenhuis Hilversum).
De commissie komt met tien aanbevelingen voor de regering, waarvan twee een financiële consequentie hebben. De Impulscommissie Breedband wil een ‘Garantiefonds voor infrastructuurontwikkeling’ dat zou moeten investeren in de volgende generatie breedband. De overheid als co-financier zou vanuit de markt ook investeringen losweken. “Om 1,3 miljard euro aan private investeringen uit te lokken is volgens een rekenmodel van NIB Consult een maximale fondsomvang nodig van 260 miljoen euro, opgebouwd over een periode van 15 jaar”, aldus de breedbandcommissie.
Met 80 miljoen euro overheidsgeld wil de breedbandcommissie bovendien een ‘Stimuleringsfonds voor applicatie- en dienstenontwikkeling’ opzetten, voor een periode van vier jaar. Vanuit dit fonds moeten projecten binnen zorg, onderwijs, mobiliteit en veiligheid gefinancierd worden.
Brancheorganisatie voor kabelbedrijven Vecai, zegt “tevreden” te zijn over de uitgangspunten van de Impulscommissie. Directeur Rob van Esch: “Het maakt de Impulscommissie niet uit met welke techniek je breedband levert. Dat is goed nieuws. Misschien helpt het advies om af te komen van de eenzijdige nadruk in veel gemeentelijke projecten op één techniek, namelijk glasvezel.”
Glasvezel niet nodig in Nederland (Computable / 12-10-04)
De beschikbare kabelcapaciteit in Nederland is ruim voldoende om aan de vraag naar breedbandcapaciteit te voldoen. Dat zegt Jan Burgmeijer, manager bij TNO Telecom. TNO deed in opdracht van Platform Nederland Breed onderzoek naar de capaciteitsbehoefte van internetdiensten.
De vraagbehoefte van diensten zal in ieder geval tot 2008 en waarschijnlijk tot ná 2012 min of meer gelijk oplopen met het aanbod van de kabelinfrastructuur”, aldus Burgmeijer. Als diensten meer capaciteit gaan vragen, is het mogelijk om met nieuwe investeringen de kabelinfrastructuur daarop aan te passen, volgens TNO. Het voorziet de mogelijkheid om met voortdurende inversteringen, via het kabelnetwerk breedbandsnelheden te behalen tot 100 Mbit/s.
Uit het onderzoek blijkt dat, als gevolg van innovatie, de capaciteit van de kabelinfrastructuur jaarlijks ongeveer 60 procent groeit. Rob van Esch, secretaris van het Platform Nederland Breed: “Alle denkbare breedbanddiensten kunnen tot in de lengte van jaren worden geleverd. De uitkomsten van TNO geven wetenschappelijke steun aan mijn overtuiging dat aanleg van een compleet nieuwe glasvezelinfrastructuur nog lang niet nodig is.”