Terwijl HP in de VS de meerdere is van Compaq, zijn in Nederland de verhoudingen andersom. Analisten vragen zich af hoe de overname in de polder uitpakt. Vakbonden zijn nog stil, concurrenten zien openingen ontstaan.
De meeste opinieleiders en analisten in de VS zetten forse vraagtekens bij de HP-Compaq overeenkomst. Micheal S. Malone, vooraanstaand columnist in The Valley, heeft er in zijn opiniestuk in de San Jose Mercury News van 6 september geen goed woord voor over. Carly Fiorina, ceo van HP, gooit in zijn ogen de naam van Hewlett-Packard als sociale en technologisch vernieuwende werkgever te grabbel. Zijn advies aan Fiorina: eer de nalatenschap van de heren Hewlett en Packard en noem het nieuwe bedrijf Compaq.
En wellicht is dat in Nederland nog niet eens zo gek. HP is hier vooral bekend van printers (op dat terrein geniet het bedrijf een wereldnaam), maar pc’s klinken in het Nederlands toch meer als ‘Compaq’. Dit is terug te vinden in de kerncijfers van beide bedrijven (gebaseerd op de gegevens die zij op hun websites vermelden). HP telt in Nederland ongeveer drieduizend werknemers, Compaq heeft er 1550 (waaronder duizend serviceprofessionals). De omzet van HP lag in 2000 op 2,2 miljard gulden, terwijl Compaq met de helft aan personeel in dat jaar een omzet had van 2,6 miljard gulden. Met 26,3 procent heeft Compaq het grootste marktaandeel op de pc-markt in Nederland.
Afwachten
Compaq heeft in ons land zes vestigingen (Gouda hoofdkantoor, Gouda, Utrecht, Best, Hoogeveen en Amsterdam). HP heeft zijn hoofdkantoor in Amstelveen en een Europees distributiecentrum en printerassemblagefabriek in Amersfoort. Verder worden in Nijmegen en Leek voor HP pc’s geassembleerd en zijn er in Amsterdam (Europese) vestigingen voor klantenondersteuning, zowel voor consumenten als automatiseerders (Openview). Tevens is er een vestiging waar mensen ‘HP Openview Service Desk’ en ‘HP Openview IT Service Manager’ ontwikkelen.
Pikant detail is dat ruim een week geleden de bouwwerkzaamheden zijn gestart voor een gloednieuw hoofdkantoor van Compaq in de Utrechtse Vinex-locatie Leidsche Rijn.
De directeuren van HP (Dick Westerveld) en Compaq (Erik van der Meijden) in Nederland laten zich vooralsnog niet uit over de gevolgen van de plannen die hun hoogste bazen hebben gesmeed. Ook zij waren volkomen verrast door de aangekondigde fusie. Gewend elkaar als hevige concurrent te beschouwen, moeten ze nu eendrachtig aan tafel schuiven om gezamenlijk de poldervariant van de samensmelting uit te werken. Dat geldt natuurlijk ook voor de verkopers die voortaan als vrienden door het leven moeten. Overigens hebben ze nog tijd om aan het idee te wennen. Zolang de fusie nog niet helemaal is afgerond (naar verwachting half 2002) moeten zij elkaar op de markt nog steeds als concurrenten bevechten, zo bepaalt de Amerikaanse missive.
De fusie zal vanwege de grote overlap tussen beide ondernemingen naar verwachting wereldwijd zo’n vijftienduizend banen kosten. Onvermijdelijk dat daar Hollandse functies bij zitten. FNV Bondgenoten laat bij monde van bestuurder Ans van Uffelen weten dat er nog zoveel onduidelijk is dat er niets valt te melden. Wel heeft zij de vinger aan de pols.
Overigens zal de periode van onduidelijkheid zo kort mogelijk zijn, om onrust onder personeel en verlies in marktaandeel te voorkomen, dan wel te beperken. Fiorina heeft aangegeven dat de samensmelting met de hoogst mogelijke spoed moet gebeuren.
Concurrenten
Het nieuwe HP is op papier een speler van formaat. IDC-analist Peter Vermeulen schetst dat de onderneming in Nederland groter zal zijn dan IBM. Hij meldt er wel bij dat HP vooral onderhoudscontracten (via Compaq) heeft, terwijl het grote geld toch zit bij consultancy en implementatieprojecten. IBM, noch EDS, Pink Roccade, Cap Gemini Ernst&Young, CMG en Atos Origin hebben volgens Vermeulen iets te vrezen van de fusie. Wellicht dat het nieuwe HP iets afknibbelt van Getronics, aan de onderkant van de markt.
IBM Nederland heeft geen commentaar op de ontwikkelingen. Chris Schipper, vice-president en general manager van Dell Benelux, ziet de fusie als een voorlopig hoogtepunt van de consolidatie in de pc-markt, die al een paar jaar bezig is. Afgedwongen door de klant die hoge kwaliteit, goede dienstverlening en een lage prijs wil. "Wij blijven dat leveren", grijpt Schipper de kans aan voor zichzelf reclame te maken. "We willen in termen van omzet drie keer sneller gaan groeien dan de markt. Wat dat betreft geeft de fusie misschien wat meer kansen, omdat er op de markt natuurlijk onduidelijkheid gaat ontstaan."
Wim Beltman, directeur van Sun Nederland, is dezelfde mening toegedaan. "Op de korte termijn kan er voor ons voordeel ontstaan vanwege de onduidelijkheid in het verkoopkanaal en binnen het nieuwe HP zelf, waar hevige concurrenten plots moeten gaan samenwerken. Wat er op de lange termijn gaat gebeuren, blijft natuurlijk voor iedereen een raadsel. Wellicht is het geniaal wat Fiorina heeft bekokstoofd, maar voor hetzelfde geld betekent dit het einde van HP."
Beltman wijst erop dat Fiorina en Cappellas (ceo van Compaq) zich erop doen voorstaan dat de fusie jaarlijks 2,5 miljard dollar aan kostenbesparing oplevert. "Maar ze vergeten erbij te vertellen dat de implementatiekosten gigantisch zullen zijn."