ICT moet een nieuwe pijler vormen onder de economie van Amsterdam. Dit zegt Pauline Krikke, wethouder Economische Zaken van de gemeente Amsterdam. Ze wil deze ambitie voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2002 gestalte geven. Krikke legt hierbij de nadruk op het aantrekken van ICT-bedrijven en het scheppen van voorwaarden voor startende ondernemingen.
De VVD-wethouder maakt nu drie jaar deel uit van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders. Bij haar aantreden maakte ICT slechts een bescheiden onderdeel uit van het hoofdstedelijk beleid. "Dat paste natuurlijk in de tijdgeest. Het is nu pas echt duidelijk dat Internet belangrijk wordt."
Krikke heeft zelf de Amsterdamse ambities aangepast aan de ontwikkelingen. "De Amsterdamse economie rust op een aantal pijlers, zoals de haven, Schiphol, financiële dienstverlening en toerisme. ICT moet een nieuwe pijler vormen." Hoeveel geld de gemeente uittrekt voor ICT-beleid is volgens de wethouder niet te zeggen. "De bedragen zitten verweven door de gehele begroting."
Grote bedrijven
Om de Amsterdamse ambities waar te maken, legt Krikke in haar ICT-beleid nadruk op het aantrekken van automatiseringsbedrijven. Op dit moment telt de hoofdstad 1500 van dit soort ondernemingen, volgens Krikke een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Grote bedrijven overwegen eveneens kantoren te openen in Amsterdam. Zo kondigde netwerkleverancier Cisco deze zomer aan een vestiging onder te brengen in de hoofdstad. Internet-veilinghuis eBay deed hetzelfde. Ook Intel overweegt een dergelijke stap, maar voor deze chipproducent is Londen ook kandidaat.
Krikke reist regelmatig naar Amerika om de lobby van Amsterdam in het hoofdkantoor van deze bedrijven luister bij te zetten. Zo heeft zij onlangs gesproken met de top van Intel over de komst naar de stad. Ze wil geen uitspraken doen over de inhoud van deze gesprekken. "Ik ga veel op missie naar het buitenland. We organiseren ook seminars waarbij wij de voordelen van Amsterdam uiteenzetten. We nodigen ICT-bedrijven regelmatig uit om – op eigen kosten – hier naartoe te komen en te praten met branchegenoten die hier al zitten."
Concurrenten
Londen, Parijs en Frankfurt zijn volgens Krikke de concurrerende vestigingsplaatsen. Telecomgigant Ericsson verkoos dit jaar Londen boven Amsterdam voor de huisvesting van het Europese hoofdkantoor. "Toch heeft Londen als nadeel dat Engeland niet deelneemt aan de euro en Schengen. Dat is voor grote bedrijven ongunstig bij het bestrijken van de markt."
De krappe arbeidsmarkt is volgens het bedrijfsleven het grootste nadeel dat aan een keuze voor Amsterdam kleeft. Krikke spreekt van een gedeeld probleem, omdat andere steden ook hiermee kampen. Als wethouder heeft ze oog voor de problematiek. "Daarom zet ik mij zo in voor de redding van New Metropolis (museum voor techniek in Amsterdam, red.). In dit museum ontstaat bij jongeren fascinatie voor de techniek." Verder probeert ze contacten tussen bedrijven en opleidingen tot stand te brengen. "Maar dan moeten de ondernemingen wel precies zeggen wat ze willen van de scholen. Dat gebeurt lang niet altijd."
Tevreden geluiden
Krikke schudt naar eigen zeggen met haar ambities de kritiek van industriëlen van zich af die vinden dat de overheid te weinig investeert in ICT. "Ik loop veel rond bij bedrijven en hoor tevreden geluiden." De regering doet volgens haar "een goede poging" met de nota onlangs gepresenteerde nota Digitale Delta. "Ik proef dezelfde ambitie."
Het verwijt dat de bestuurders teveel waarde hechten aan traditionele infrastructuur, zoals de Betuwelijn of de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, snijdt volgens Krikke geen hout. "Ook bij elektronische handel is vervoer van de producten noodzakelijk. Wegen en luchthavens blijven erg belangrijk. Natuurlijk vragen de ontwikkelingen om een realistische afweging tussen Internet en traditionele infrastructuur. Het punt is dat je met Internet niet meer dan een half jaar vooruit kunt kijken. Twintig jaar geleden voorspelden deskundigen een papierloos kantoor. De doorbraak van videovergaderen zouden vliegtuigen overbodig maken. Nu gebruiken we meer papier dan ook en het aantal vluchten neemt alleen maar toe. Ik ben blij dat men destijds niet is gestopt met investeringen in infrastructuur."
Andere initiatieven ICT-beleid
Naast het aantrekken van automatiseringsbedrijven en het creëren van voorwaarden voor starters, tracht het Amsterdamse gemeentebestuur ook op andere manieren de ontwikkeling van ICT te stimuleren. Zo is de gemeente aandeelhouder in het Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer. Dit moet wetenschappelijk onderzoek clusteren, dat vervolgens tot initiatieven op de markt leidt. Verder heeft Amsterdam een forum opgericht waarin Internetbedrijven elkaar kunnen ontmoeten. Inmiddels hebben al 250 donateurs zich gemeld voor deze Amsterdam New Media Association. Naast goede vestigingsvoorwaarden is volgens Krikke echter het belangrijkste dat Amsterdam "een prettige stad is om te wonen".