AMSTERDAM – Willem Smit wil opnieuw zijn slag slaan in de wereld van de informatietechnologie. Na zijn avonturen met Datex en Newtron gaat Smit samen met enkele oude zakenvrienden uit het NMB-circuit in de high tech. Men wil eerst in Nederland actief worden, kort daarna volgen de omringende landen en tenslotte wereldwijd. Het ontbreekt Willem Smit en mede-initiatiefnemer Mike Vredegoor niet aan ambities. De nieuwe onderneming gaat rechtstreeks de concurrentie-slag aan met giganten als EDS en IBM.
De nieuwe onderneming heet Internoc. Dit staat voor International Network management Operating Centers. Klanten kunnen het beheer van hun netwerken en client/server-infrastructuren uitbesteden aan Internoc. De nieuwe onderneming denkt deze lan’s goedkoper te kunnen ondersteunen door de kennis die ze heeft van netwerken. Zo zijn schaaleffecten, efficiency-voordelen en meer veiligheid te bereiken. Uitgekiende programmeerhulpmiddelen moeten de kosten van ondersteuning kunnen drukken.
Smit wordt de belangrijkste aandeelhouder, maar blijft toch vooral de man achter de schermen. Directeur van Internoc in Nederland wordt de van Toshiba afkomstige Hendrik Bosman. Binnenkort wordt ook bekend wie de internationale operaties gaat leiden. Dit moet een ervaren manager zijn.
Het startkapitaal, verkregen door onderhandse plaatsing van
2.564.102 aandelen en een 8 procents converteerbaar achtergestelde
lening van 2,5 miljoen gulden, bedraagt in totaal 15 miljoen gulden. Een deel komt van institutionele beleggers waaronder Amerikaanse pensioenfondsen. Catera Finance Partners, waar ex-ING bankier drs A.A. Soetekouw aan de touwtjes trekt, regelde dit. Soetekouw was samen met Willem Smit betrokken bij de inmiddels ontbonden Newtron-groep. De beursintroductie van Newtron kostte Soetekouw zijn topbaan bij de ING Bank. Het werd Soetekouw kwalijk genomen dat hij voorafgaand aan de notering op de parallelmarkt van de Amsterdamse effectenbeurs privé in aandelen Newtron had belegd.
Eenzelfde lot overviel Smits zakenpartner Mike Vredegoor. Deze was directeur van ING-dochter MKB Investments. ING ontsloeg Vredegoor toen diens participatiemaatschappij miljoenenverliezen had geleden met beleggingen in de filmstudio Blooth & Sullivan. Vredegoor, die nu een financieel bemiddelingskantoor bezit, heeft ook een flink aandelenbelang in Internoc. Corr.