Universiteiten moeten beloond worden als ze goed inspelen op vragen van buiten of de resultaten van hun onderzoek weten over te dragen aan het bedrijfsleven. Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en minister Louk Hermans van Onderwijs en Wetenschappen overwegen het instellen van premies daarop.
De twee stelden dit gisteren bij de opening van het ict-kenniscongres in Den Haag. Het rendement van ict-onderzoek moet omhoog, stelde Jorritsma. "Nederland heeft het laagste aantal ict-octrooien. De ict-bedrijven halen hun omzet vooral met producten die te lang hetzelfde zijn, en de samenwerking tussen academische onderzoekers en ict-sector komt te langzaam van de grond."
Om het rendement te vergroten, wil de minister "de kasten opengooien. Ik voel er veel voor om de universiteiten te prikkelen het commerciële gebruik van hun kennis te vergroten." Volgens Jorritsma krijgen universiteiten in Duitsland een premie als ze inspelen op vragen uit de buitenwereld. Zoiets is voor de Nederlandse instituten het overwegen waard, vindt de minister.
Patenten
Jorritsma wil dat het intellectuele eigendom van de universiteiten meer wordt aangewend. Actieve patentbureaus bij de universiteiten zouden daaraan kunnen bijdragen. "Niet als een juridische papierschuiver, maar als marketeer. Nederland is te vergelijken met een slim jochie. Alleen weet hij zijn ideeën niet goed aan zijn vriendjes te vertellen."
Minister Hermans zinspeelde vervolgens op vergelijkbare stimuli om de kennis van universiteiten aan het bedrijfsleven aan te bieden. De onderwijsminister wil de wisselwerking tussen onderzoek en ondernemerschap meer gestalte geven door een premie op het overbrengen van onderzoeksresultaten naar bedrijven. Hij wil ook de mobiliteit tussen private en publieke onderzoeksector bevorderen.
Hermans deed bij de opening van het congres geen toezeggingen over nieuwe financiële middelen voor ict-onderzoek. Die moeten volgens hem uit "herschikkingen binnen het bestaande budget worden gevonden." Hoe het daarmee staat vertelde minister niet. Wel wees hij erop dat het kabinet geld beschikbaar stelt voor ict-onderzoek in de tweede en derde beoordelingsronde door de ‘interdepartementale commissie voor de versterking van de economische kennisinfrastructuur’ (Ices-kis). Dit is de commissie die beslist over de verdeling van de inkomens uit de verkoop van aardgas. Het kabinet heeft daarmee, zo claimt de minister, "het nodige op stapel gezet".
De conferentie, die deze donderdag en vandaag plaatsvindt in Den Haag, is bedoeld als ontmoetingsplaats voor bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met ict-onderzoek. Daags voor aanvang hadden zich volgens de organisatoren 1500 deelnemers aangemeld. Op de bijeenkomst worden 115 ict-vindingen gedemonstreerd.