Het te besteden bedrag voor het plan Investeren in Voorsprong dat ex-minister Ritzen in petto had, valt stukken lager uit dan gepland.
De Volkskrant meldde vorige week dat de kersverse minister Hermans van Onderwijs 600 miljoen gulden tekort komt voor het invoeren van meer computers in het onderwijs. Dit nieuws komt echter niet onverwachts. Ritzen gaf eind juni al voorzichtig aan dat het bedrag een stuk lager zou kunnen komen te liggen. Ook stelde hij toen vast dat een volgend kabinet de financiering na 1999 moet regelen.
De schoolbesturen zijn razend omdat Hermans’ voorganger Ritzen hoge verwachtingen heeft gewekt en een flink aantal scholen uit eigen middelen al PC’s heeft aangeschaft. Volgens De Volkskrant blijkt uit het regeerakkoord dat voor Investeren in voorsprong 1 miljard gulden opzij is gelegd. Om de oorspronkelijke doelstelling – één computer per tien leerlingen te garanderen – is echter 1,1 miljard gulden nodig. Verder komt Hermans 341 miljoen gulden tekort voor het onderhoud van de computers, de bijscholing van docenten en het aantrekken van systeembeheerders. Hiervoor is 591 miljoen gulden nodig, terwijl Paars II slechts 250 miljoen per jaar beschikbaar stelt. De technocentra, die IT-diensten leveren aan het technisch beroepsonderwijs, moeten het tot 2010 met 160 miljoen minder doen.
Uit het overdrachtsdossier, dat de krant heeft geraadpleegd, blijkt dat Ritzen de problemen al zag aankomen. Om het gat te omzeilen stelt hij Hermans voor het aantal computers te verlagen en het Kennisnet, waarop alle scholen aangesloten zouden moeten worden, te schrappen. Dat bespaart 137 miljoen gulden per jaar.
Storm
Vanaf het moment dat Ritzen zijn plan bekendmaakte, brak zowel uit de onderwijswereld als het bedrijfsleven een storm van kritiek los. Ritzen zou te weinig geld hebben uitgetrokken en geen rekening hebben gehouden met de kosten voor het opleiden van docenten en het beheer van de computers en de infrastructuur. In eerdere publicaties in Computable is hieraan ruim aandacht besteed. Het hoofdredactioneel commentaar van 20 maart jongstleden concludeerde reeds: "ICT-plan Ritzen kraakt in zijn voegen". RS