Opnieuw staat een Nederlands automatiseringsbedrijf vol ongeduld te trappelen om naar de beurs te gaan. Voor UCC uit Nieuwegein moet dit in september zijn beslag krijgen.
Het bedrijf gaat in september naar de Nieuwe Markt van Amsterdam Exchanges. "Wij hebben kapitaal nodig voor acquisities", zegt Christian Peters, algemeen directeur UCC. "Met een beursnotering kunnen we toegang krijgen tot de kapitaalmarkt. Daarnaast willen we met de beursgang onze naamsbekendheid vergroten. Ook kunnen we huidige en nieuwe medewerkers een optieregeling aanbieden." Een andere reden is de vergroting van de concurrentiekracht. Klanten vinden een notering een betrouwbare graadmeter voor de continuïteit van de dienstverlening. Aangezien UCC grotere en beursgenoteerde bedrijven zoals CMG, Ordina en Getronics tot zijn concurrenten rekent, is een beursgang langzamerhand noodzakelijk geworden.
Gecalculeerd
UCC is een dienstverlener die gespecialiseerd is in detachering en de ontwikkeling en verkoop van ondersteunende hulpmiddelen. "Wij zijn niet alleen een makelaar in IT-specialisten", vindt Peters. "Wij zorgen er ook voor dat onze makelaarsfunctie wordt ondersteund door een kennisfabriek. Onze medewerkers zijn hoog opgeleid en beschikken over specialistische tools."
Het bedrijf richt zich op een beperkt aantal specialismen. Momenteel zijn dat Oracle- en Microsoft-producten, client/server-technologie en projectmanagement. Overwogen wordt om de Internet-dienstverlening eveneens onder te brengen in een business unit. Daarnaast heeft UCC consultants in huis voor algemenere taken als projectleiding, interim management, kwaliteitsaudits en strategische studies. "Wij doen alleen zaken waar we goed in willen zijn", benadrukt Peters. "UCC opereert met gecalculeerde risico’s. Dat is een bewuste keuze. Onze research & development-afdeling onderzoekt welke moderne ontwikkelingen toekomstperspectief hebben. Wij zorgen ervoor dat we daarvan kennis in huis halen. Maar mocht het niets opleveren, dan eten we er niet minder om."
In het pakket aan ondersteunende tools neemt UCC-Guidelines/2000 een prominente rol in. Hiermee kunnen Oracle-systeembouwers effectiever uit de voeten met de ontwikkeltools Designer/2000 en Developer/2000. Verder heeft UCC kennis van Community Visual Framework, een architectuur van SNI voor het ontwikkelen van bedrijfsbreed in te zetten applicaties op basis van Microsoft-producten. Daarnaast is er een Multiprojectplanner ontwikkeld als aanvulling op MS Project en werkt UCC samen met Cognos en Sybase.
Kazerne
UCC is een bedrijf uit het middensegment en heeft zo’n honderdtwintig mensen in dienst. Het bedrijf realiseerde in 1996 een nettowinst van 2,6 miljoen gulden bij een omzet van 19 miljoen. Het eerste halfjaar van 1997 leverde een winst van 1,7 miljoen gulden en een omzet van 12,8 miljoen op.
"Wij zijn stabieler dan kleinere bedrijven en persoonlijker dan de grote. Het profiel van een UCC’er is te omschrijven als hoog opgeleid met een technische achtergrond. Wij zoeken niet naar een schaap met vijf poten. Wat dat betreft staan wij ook open voor mensen die hun achterstand in kennis van de moderne technologie met training weer kunnen bijspijkeren", aldus Peters.
UCC is in handen van drie eigenaren. Naast Peters zijn dat Cor van Winkoop en Willem Verloop. De drie kennen elkaar van militaire dienst, waar ze tijdens de vervulling van hun dienstplicht op een automatiseringsafdeling van een Haagse kazerne werkten. De samenwerking beviel zo goed dat ze negeneneenhalf jaar geleden Universe Computer Consultants oprichten. "In de loop der jaren is het ‘UCC’ geworden. De volledige naam gebruiken we al lang niet meer, ook niet straks op de beurs", stelt Peters.