Triple P houdt de lijken nog even in de kast. Directeur Jan-Willem Baud zet het mes erin, maar waar precies wil hij nog niet kwijt. Worden de af te stoten onderdelen nu al bij naam genoemd, dan zakt de omzet ervan, luidt zijn redenering. Een logische gedachte, want het automatiseringsbedrijf kan momenteel elke cent gebruiken.
Tijdens de persconferentie maakte Baud een tweede kwartaalverlies van 4,7 miljoen gulden bekend. Daarbovenop is er een reorganisatievoorziening van 28 miljoen gulden getroffen. De omzet kwam uit op 73 miljoen gulden tegenover 85 miljoen en een winst van 332.000 gulden in het tweede kwartaal van 1996.
Baud kondigt een reorganisatie aan die gericht is op het herstellen van winstgevendheid en het verlagen van kosten. Een van de actiepunten is het verkopen van verliesgevende bedrijfsonderdelen en enkele onrendabele softwaretoepassingen. Namen wil Baud nog niet geven, omdat dan orders zouden kunnen afketsen en dit de onderhandelingspositie schaadt. De te verkopen activiteiten vertegenwoordigen een gezamenlijke omzet van tussen 70 en 100 miljoen gulden. Er zijn zo’n driehonderd medewerkers bij betrokken. Waarschijnlijk vallen de meeste klappen in het buitenland en zullen de Nederlandse onderdelen grotendeels buiten schot blijven.
Te grote voet
Daarnaast moeten de kosten bij Triple P sterk worden gereduceerd. "Toen ik hier een paar maanden geleden werd geparachuteerd als chief information officer viel mij de buitenproportionele kostenstructuur op. Triple P leeft op te grote voet", merkt Baud op. Een van zijn eerste wapenfeiten was het sluiten van het Duitse hoofdkantoor, waarbij tachtig ontslagen vielen. Ook overige kantoorruimte wordt gesloten of efficiënter ingericht, waaronder een kantoor in Houten.
De Ondernemingsraad van Triple P Nederland is positief gestemd over de plannen. Volgens een woordvoerster schrok de OR in eerste instantie van de grootte van het verlies. De raad is echter blij dat er eindelijk iemand is die oog heeft voor de winstgevendheid van het bedrijf, aldus de zegsvrouw. Ook bij Mediasystemen, de eind vorig jaar overgenomen Haarlemse leverancier van redactionele opmaak- en advertentiesystemen, heerst optimisme. "Met onze opdrachten voor De Volkskrant en VNU Dagbladengroep maken wij ons geen zorgen over de continuïteit", is de reactie.
Netwerkdienstverlening
Baud ziet vooral toekomst in netwerkdienstverlening, de enige tak van Triple P die goed loopt en verantwoordelijk is voor ruim 50 procent van de omzet. Verder ziet hij nog wel brood in het leveren van softwaretoepassingen voor de gezondheidszorg, ondanks tegenvallende resultaten. Deze zijn te wijten aan operationele fouten, zoals het te snel uitbrengen van nieuwe, niet foutvrije releases of juist het laat lanceren ervan. Deze problemen zijn inmiddels opgelost, aldus de opvolger van Fezi Khaleghi Yazdi. Het bedrijf heeft zelfs een 50 procents belang verworven in het Duitse GMD, leverancier van medische software.
Triple P is verder actief als softwareleverancier voor uitgeverijen en de transportmarkt. Het bedrijf speelt ook nog een marginale rol als leverancier van financiële software en call centers.