Deze week wordt de beloning van het ict-bedrijf Interacces vergeleken met die van collega-automatiseringsbedrijven, in het vierde deel van de serie over verdiensten van ict’ers. De cijfers zijn afkomstig van managementadviesbureau De Breed & Partners. Via de website van het bureau melden ict’ers hun functies, hoeveel ze daarvoor betaald krijgen en wat voor extra’s de werkgever geeft.
Het vaste salaris van ict-dienstverlener Interacces ligt iets lager dan in de gehele branche. Gemiddeld verdient een automatiseerder bij dit bedrijf 71.828 gulden. Dat is 3 procent lager dan het gemiddelde in de branche, 74.021 gulden. Ook de beloning (het door De Breed gehanteerde totaal van jaarsalaris en extra’s als dertiende maand, pensioen en bonus) ligt met 100.858 gulden ook onder het branchecijfer – 106.202 gulden.
Veel Interacces-it’ers ontvangen een ‘dertiende maand’; 51 procent. Gemiddelde krijgt 32 procent van de ict’ers dit extraatje. Bij Interacces wordt 6.648 gulden uitgekeerd. Dat is 438 gulden hoger dan het gemiddelde in de branche.
Vergeleken met de andere bedrijven in de branche betaalt Interacces beter als men minder dan vier jaar ervaring heeft en iets slechter naarmate men meer ervaring heeft. Kijkend naar het aantal werknemers en de omzet beloont het ict-bedrijf weer iets minder dan de andere ict-bedrijven.
Opleidingniveau
De meest gereden auto van de ict’ers bij Interacces is met 11 procent de Opel Astra. Een leaseauto of een auto-van-de-zaak heeft 88 procent. Bijna iedereen van Interacces die de website van De Breed bezocht, kan onbeperkt autorijden; ook de privé-kilometers worden vergoed.
Het opleidingsniveau van de ict’ers bij Interacces is vrijwel gelijk aan het gemiddelde in de branche; 12 procent heeft informatica gestudeerd en 9 procent bedrijfskunde. Het aantal gevolgde cursussen is ongeveer gelijk aan het aantal in de branche. Gemiddeld volgden de automatiseerders twee externe cursussen in het afgelopen jaar. Interne opleidingen krijgen ze slechts drie keer per jaar, twee minder dan gemiddeld in de branche. De meest gevolgde cursus (23 procent) is Communicatievaardigheden.
Van de automatiseerders kan 32 procent seminars en congressen bezoeken op kosten van het bedrijf. Een laptop van de zaak heeft 86 procent. Niemand heeft een creditcard en niemand maakt gebruik van kinderopvang.
Een concurrentiebeding is onderdeel van 69 procent van de Interacces-contracten. Iedereen die de site bezocht heeft een contract voor onbepaalde tijd. Men heeft gemiddeld in totaal 26 vrije dagen (tegen 28 in de sector).
Een onkostenvergoeding krijgt 79 procent van de Interacces’ers, dat is meer dan in de branche (67 procent). Een telefoonkostenvergoeding krijgt 27 procent, en 43 procent heeft een mobiele telefoon. Slechts 11 procent krijgt een vergoeding voor privé-gebruik van internet, tegen 21 procent in de sector.
Het beloningsonderzoek van De Breed & Partners baseert zich op de gegevens die automatiseerders zelf invullen op de website. Zij krijgen daar een beeld van hun beloning tegenover die van collega’s. Hoe meer van de ruim tweehonderdduizend Nederlandse automatiseerders hun gegevens invullen, hoe nauwkeuriger het beeld wordt. Behoor je niet tot de vaste bezoekers van de beloningssite? Ga langs bij http://www.debreed.nl. De site is ook via https://www.computable.nl te bereiken.
Alle in deze serie besproken bedrijven: