Het gezondheidsrisico van tonerstof uit printers is overdreven. Dat zeggen de Arbodienst en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten in reactie op Australisch onderzoek, waarin het tegendeel wordt beweerd.
De ophef over het gezondheidsrisico van tonerstof uit printers is overdreven. Dat stellen woordvoerders van de Arbodienst en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Begin deze week zorgde de uitkomst van Australisch onderzoek voor ophef. Een derde van de onderzochte printers zou gevaarlijke hoeveelheden aan tonerdeeltjes uitstoten. Blootstelling aan die fijnstofdeeltjes zou even schadelijk zijn als het inademen van sigarettenrook.
Een woordvoerder van de het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten vindt die vergelijking te ver gaan. "Sommige wetenschappers maken geen onderscheid tussen de stoffen op zich en de schadelijke hoeveelheid. Natuurlijk zijn sommige stoffen die printers uitstoten schadelijk. Dat wil echter niet meteen zeggen dat de hoeveelheid waar een normale gebruiker mee te maken krijgt, gelijk is aan het inademen van sigarettenrook." Ook de Arbodienst vindt het onderzoek en de genoemde vergelijking overtrokken. "Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de schadelijke uitstoot van printers en zijn tot de conclusie gekomen dat er bij normaal gebruik en moderne apparatuur geen relevant gevaar bestaat."
Ook de oproep van de Australische onderzoekers om nieuwe normen te stellen voor luchtkwaliteit op de werkvloer is volgens de Arbodienst overtrokken. Voor de uitstoot van tonerstof hanteert de Arbodienst geen vaste regels, er wordt wel geadviseerd om print- en kopieerapparatuur in aparte, goed geventileerde ruimten te plaatsen, het liefst met bronafzuiging. Voor de concentratie van ozon die vrijkomt bij de machines hanteert de Arbodienst wel een vaste limiet. Over die uitstoot staat in het Australische onderzoek niets vermeld.
Komkommernieuws
Bij het Nederlandse Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) zijn vier gevallen van de zogenaamde ‘tonerziekte' bekend. Het gaat om irritatie van huid of luchtwegen na blootstelling aan een hoge concentratie van tonerdeeltjes. Het NCvB benadrukt dat de effecten zeldzaam zijn en vooral voorkomen bij mensen die een hoge blootstelling aan tonerstof hebben gehad, zoals monteurs en recyclemedewerkers. Het NCvB geeft wel aan dat de gevolgen van fijnstof voor de gezondheid nader onderzocht moeten worden. Een woordvoerder benadukt dat het genoemde onderzoek hem 'niet direct ongerust heeft gemaakt'. "Ik zou eerst nog wel eens het onderzoek willen inzien, daar heb ik nog geen gelegenheid voor gehad. Dan weet ik tenminste zeker of het komkommernieuws is of niet."
De discussie over de mogelijk schadelijke gevolgen van fijnstofdeeltjes uit printers is niet nieuw. In 2005 ontstond naar aanleiding van het televisieprogramma Radar een discussie over de schadelijke gevolgen van laserprinters. Deze was gebaseerd op bevindingen van de Duitse milieu-wetenschapper Braungart. Ook hij beweert dat laserprinters gevaarlijke hoeveelheden fijnstof uitstoten die gelijk is aan sigarettenrook. Na een korte hevige ophef ebde de discussie langzaam weg.
Hoe kijkt men dan aan tegen werknemers die 4 dagen per week, jarenlang, in dezelfde ruimte werken waar dit soort printers (met toner) staan. Ik heb het in dit geval over mijzelf en ik ben werkzaam in een openleercentrum in een school. Ik maak me wel zorgen hierover. Je mag nergens meer roken, dan moet je buiten gaan staan, maar hoe is t dan met de situatie die ik hier schets? Kunt u mij hierop a.u.b. antwoord geven.
Groet Fennie
ZIEKTE DOOR FOTOCOKOPIERAPPARAAT EN LASERPRINTER
Ik heb ernstige bronchial hyperreactiviteit en meervoudig chemische sensibiliteit gekregen vanwege en fotocopierapparaat en een laserprinter. Ik zou graag andere mensen met dezelfde probleem waarschuven en een boodschap sturen aan iedereen over hoe moeilijk dit syndroom is te studieren met gewone medische onderzoeken. Deze zijn mestal niet geschikt om ziektes door vluchtuig chemische stoffen duidelijk te zien. Vaak is het probleem alleen genoemd als sick building syndroom zonder meer aandacht. Of als `tussen-de-oren´ psychische aandoenings. De technische onderzoeken zijn meestal gedaan over een par stoffen zoals ozoon of toner en niet over de mengsel van tientallen chemicalien dat deze machinen kunnen uitlaten. Mensen kunnen veel lijden hebben van zonder dat artsen of maatschappij dat merken of willen merken.