Het bevriezen van de salarissen door de grote dienstverleners zet bij automatiseerders kwaad bloed. Bij Pink Roccade zouden sommigen zich opmaken om te vertrekken. Medewerkers van Cap Gemini Ernst & Young zonden interne memo’s naar media en vakbonden.
Op 17 januari maakte Cap Gemini Ernst & Young bekend de salarissen te bevriezen. Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van andere grote dienstverleners, zoals Pink Rocccade, Orinda en Atos, waar de collectieve salarisstijging nul of minimaal is. "Het is belangrijk om je te realiseren dat "afspraken in het algemeen als intentie worden geformuleerd," zo schrijven Cap-bestuurder Eric Plante en Oscar Timans, bij Cap voorzitter van de ondernemingsraad, aan hun collega’s. Een alinea daarvoor maken ze bekend dat het bedrijf afziet van collectieve loonstijgingen. De flex-ruimte is met 6,1 procent verhoogd en de pensioenbijdrage met 1 procent, maar "er vinden geen andere collectieve aanpassingen van arbeidsvoorwaarden plaats. De collectieve loonruimte is gebaseerd op de ontwikkeling van onze gezamenlijke waarde in de markt."
Volgens een woordvoerster van Cap hebben managers hebben wel de ruimte om in individuele gevallen een kleine uitzondering te maken." Ze heeft geen idee waarom het interne bericht anoniem is doorgestuurd naar onder meer Computable en vakbond FNV. "Intern zijn er op de bekendmaking geen reacties geweest. Maar het is natuurlijk niet prettig om een dergelijke maatregel te moeten nemen."
Sjerp Holterman van vakbond De Unie heeft het interne memo niet in zijn post aangetroffen. De zinsnede over afspraken wekt bij hem hoongelach op. "Afspraak is afspraak. Is het niet meer dan een intentie, dan wil ik nog wel veel meer afspraken maken, en werkgevers waarschijnlijk ook. Je hebt die afspraak gevat in een juridische structuur. Je kunt er alleen op terugkomen met heel goede argumenten, maar niet hiermee."
Dat de ondernemingsraad de memo mede heeft ondertekend, vindt hij jammer. "In tijden dat het goed gaat, kan een or ogenschijnlijk goede afspraken maken over arbeidsvoorwaarden. Gaat het economisch slechter, dan kloppen ze vaak bij de bond aan om ondersteuning."
Nulmaatregel
"Na de bekendmaking van de bevriezing van de lonen, zijn vele collega’s met mij aan het kijken naar ander werk", aldus een Pink-automatiseerder. Volgens woordvoerder Paul Kwakkenbos is het verloop bij Pink echter niet aan het toenemen. "Ik beschik niet over de meest recente gegevens, maar ik heb de indruk dat het verloop minder aan het worden is." In 2000 was het verloop bij Pink volgens hem16 procent, het afgelopen jaar daalde dat naar "ergens tussen de 10 en 15 procent". Het bedrijf had eind 2001 zo’n 9100 medewerkers.
De Pink-automatiseerders, weet Kwakkenbos, reageerden weliswaar niet juichend op de ‘nulmaatregel’ – de bevriezing van hun salaris: "Het zal voor sommigen dan ook wel een aanleiding zijn te vertrekken."
Net als zijn collega van de Unie kijkt Jan Paul Veenhuizen, onderhandelaar voor vakbond FNV, niet op van berichten over vertrekkende Pink-ict’ers. Bevestigen kan hij het niet. "Die verhalen hoor ik ook. Het kunnen sfeerverhalen zijn, opmerkingen tussen collega’s onderling." Hij hoort erin een uiting van machteloosheid tegenover de beslissing van Pink dit jaar geen loonsverhoging door te voeren. "Men stemt met de voeten, zoals dat heet."
De kans dat een gemiddelde ict’er overstapt is volgens hem gering. "Als je bij de huidige marktontwikkelingen weggaat Pink Roccade verlaat, geef je een hoop op, zoals pensioenafspraken en dergelijke."
Als er medewerkers vertrekken, zullen het voornamelijk de jongeren zijn, zo stelt hij.