Een volledig nieuwe architectuur voor relationele systemen zou de nadelen volledig kunnen ondervangen. Deze systemen dienen dan wel fundamenteel geschikt te zijn voor zowel gestructureerde als ongestructureerde informatie, aldus Hans van Bakkum.
Weliswaar heeft Teeuwen het over nieuwe ontwikkelingen, maar daarbij vergeet hij mijns inziens de ontwikkelingen op het gebied van ‘embedded’ (in-core, in-memory) databasesystemen, waarbij het niet uitmaakt of je vier tabellen of slechts een tabel hoeft te raadplegen om de juiste informatie boven tafel te krijgen. De bijbehorende tabelgegevens hoeven immers niet in het geheugen te worden ingelezen.
Een volledig nieuwe architectuur voor relationele systemen zou de genoemde nadelen volledig kunnen ondervangen. Deze systemen dienen dan wel fundamenteel geschikt te zijn voor zowel gestructureerde als ongestructureerde informatie. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen zuiver gestructureerde attributen, gestructureerde objecten en ongestructureerde objecten zoals documenten.
Bovendien dient deze architectuur erop gericht te zijn de gegevens zoveel mogelijk in het geheugen te houden, zoals het geval is bij de huidige ingebedde systemen.
Een voorbeeld van een dergelijk op relationele leest geschoeid databasemanagementsysteem is het elementair databasemanagementsysteem (edbms), waar dit probleem reeds op architectuurniveau is aangepakt.
Hierbij is voor elk soort informatie vrijelijk het juiste bijbehorende datatype te ontwikkelen met bijbehorende afhandeling, zodat ook het behandelen van bijvoorbeeld documenten voor elke organisatie of gebruikersgroep binnen een organisatie op de meest efficiënte wijze kan geschieden.
Tevens biedt dit dbms op architectuurniveau nog een heleboel extra’s, zoals volledige tijdsafhankelijkheid, wat geen enkel relationeel systeem op dit moment nog biedt.
Hans van Bakkum, Amstelveen