Vorige week schaarden Digital Equipment Corporation (DEC), Sequent en Siemens Nixdorf (SNI) zich bij de groeiende groep bedrijven die werken aan 64-bit Unix-besturingssystemen.
Terwijl DEC en Sequent samenwerken aan het overzetten van Digital Unix naar Intels toekomstige IA-64-processoren, heeft Siemens Nixdorf al een 64-bit-versie van zijn Unix-variant op de markt gebracht. Deze draagt de naam Reliant Unix 5.44 en ondersteunt grote geheugens en het gebruik van omvangrijke bestandssystemen.
De nieuwe Reliant-versie kan maximaal 24 gigabyte aan hoofdgeheugen gebruiken en bestanden met een grootte van 16 terabyte. Nieuwe 64-bit applicaties kunnen een grotere opslagruimte adresseren tot wel 1 terabyte. Siemens Nixdorf verzekert compatibiliteit met bestaande 32-bit programmatuur en beweert dat deze zelfs gelijktijdig kunnen draaien met 64-bit software, dankzij twee simultaan beschikbare systeemomgevingen. Daarnaast is de programmeertaal Java opgenomen in het besturingssysteem zelf.
Aansluiting op NT
Digital Unix verschijnt in het tweede kwartaal dit jaar in 32-bits vorm op het Intel-platform en wordt eind 1999 gevolgd door de 64-bit-versie. Dit vernieuwde besturingssysteem moet nauw samenwerken met Microsofts Windows NT en wordt gecombineerd met 32-bit Unix-technologieën van Sequent. Deze integratie moet leiden tot een verbeterd Digital Unix dat onder een nog onbekende, nieuwe naam in de markt wordt gezet. Ook DEC en Sequent garanderen binaire compatibiliteit met oudere systemen en applicaties. Bovendien zorgen zij ervoor dat het nieuwe Unix naadloos aansluit op de versie voor de Alpha-chip. JB