Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over kluwen van kabels en wat daar mis mee is.
Software slokt volgens experts de wereld op. Die software draait natuurlijk wel gewoon op hardware, die onderling verbonden is met diverse draden. Het netjes wegwerken van kabels lijkt een OCD-afwijking van contactgestoorde beheerders, maar het heeft wel degelijk een groot nut. Bij storingen, gepland onderhoud, uitbreidingen, fysieke verhuizingen, it-migraties en andere grotere operaties is een nette, overzichtelijke kabelinfrastructuur van groot belang. Snelheid en efficiëntie zijn het resultaat. Sterker nog: kabelmanagement kan storingen zelfs voorkomen. Helaas dreigt goed kabelmanagement een verloren kunst te worden. Wat vind jij?
Daar ben ik het helemaal mee eens! Goed kabels aanleggen is een vak, en er zijn maar weinig monteurs dat dat kunnen (of er de tijd voor nemen). Het kost initieel ook meer tijd, vandaar dat er waarschijnlijk ook niet op gestuurd wordt. Dat je die tijd bij onderhoud en storingen dubbel en dwars terugverdient telt niet mee, dat geld daarvoor komt uit een ander potje (onderhoud).
Goed dat dit onderwep nu eens ter sprake komt. Zelf hebben we dit opgelost middels onze secure hyperconverged scalable cloud based software defined cable management virtualization architecture. Voor wie dat lastig vindt, je kunt het gewoon met een app installeren.
Software, (mobiel) connected zijn en Apps zijn de “sterren” van de moderne wereld. Wie kan, of wellicht beter: wil, nog zonder. Feit is dat, hoewel vaak onzichtbaar, al dat moois volledig afhankelijk is van bekabeling. Goede bekabeling is essentieel voor een beheersbare en correct werkende ICT-infrastructuur en indirect dus ook voor het moderne leven. Gezien de enorme afhankelijkheid van deze bekabeling, is het bijna triest te noemen hoe stiefmoederlijk, tot op het denigrerende af, er soms gesproken wordt over de fysieke laag van het OSI-model. Effectief kan men ICT bekabeling zonder overdrijven kwalificeren als “lifeline” van de mensheid. Goed kabelmanagement, zowel fysiek als administratief, is cruciaal en iemand die dat beheerst is te kwalificeren als een vakman/ambachtsman (m/v) of zo men wil, een kunstenaar. 😉
Daarnaast kan doordacht gebruik van de juiste bekabeling een aanzienlijke milieu-impact, inclusief de bijbehorende kostenbesparingen, opleveren. Een goed geadministreerde bekabeling bestaande uit biobased optische glasvezels (POF) is een realistisch toekomstig alternatief voor een uit koperkabels bestaande “Kabelsalat”, waarvan de kabelmantels gemaakt zijn van op aardolie gebaseerde plastics.
Tevens kan het huidige groeiende besef van de afhankelijkheid van ICT infrastructuren en de bijbehorende veiligheidsrisico’s, de rol van bekabeling en kabelmanagement veranderen. Vanuit een veiligheidsoogpunt zijn glasvezels en STP kabels te prevaleren boven UTP kabels en wireless verbindingen.
Met software valt wellicht meer geld te verdienen. Dat neemt niet weg dat we ook in de toekomst niet zonder hardware kunnen. Met name verantwoord materiaalgebruik, doordacht energieverbruik en veiligheidsvereisten kunnen een bijdrage leveren aan verkoopbare hardware innovatie. Als software ook in de toekomst de wereld wil blijven “opslokken”, dan zijn deze hardware innovaties toch echt noodzakelijk.