Bekijk het overzicht met de meest bekeken en besproken nieuwsartikelen, opinies en achtergronden op Computable in week 19. Ook brengt de redactie een aantal artikelen extra onder de aandacht.
Nieuws top-5
Centric valt af bij erp-race corporatie Stadgenoot
Centric is afgevallen in het selectietraject waarmee de grote Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot een nieuw enterprise resource planning (erp)-pakket wil kiezen. De corporatie blijft in gesprek met de aanbieders Cegeka-DSA en Aareon. Stadgenoot gebruikt al jarenlang erp-software van Centric, maar vindt de doorontwikkeling ervan onvoldoende.
Haga pakt privacy aan na epd-schandaal Barbie
Het Haga Ziekenhuis scherpt zijn privacybeleid aan. Zorgverleners die onrechtmatig informatie bekijken van iemand waarmee ze geen behandelrelatie hebben, worden voortaan op staande voet ontslagen. Ook komt er meer controle op naleving van regels en moet personeel op cursus. De actie volgt nadat bleek dat 85 medewerkers onrechtmatig de medische gegevens van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, bekeken.
Be Informed krijgt nieuwe directie voor groeiplan
Procesautomatiseerder Be Informed uit Apeldoorn heeft René Louter benoemd tot algemeen directeur. Louter, die over een netwerk beschikt in de financiële dienstverlening, neemt het stokje over van Be Informed-oprichter Rik Hoogenberg. Hoogenberg blijft actief als extern adviseur en aandeelhouder. Er wordt een nieuw managementteam gevormd dat het bedrijf naar een volgende groeifase moet leiden. Ook financieel directeur van Be Informed, Chris Erbrink, maakt deel uit van dat managementteam.
Microsoft investeert 25 miljoen dollar in zorg-ai
Softwaregigant Microsoft pompt de komende vijf jaar 25 miljoen dollar in technologie, kennis en onderzoeksbeurzen om kunstmatige intelligentie (artifical intelligence, ai) in te zetten ter ondersteuning van mensen met een beperking. Daarnaast worden deze zogenaamde ‘AI for Accessibility’-innovaties ingebouwd in de Microsoft-clouddiensten.
Eindgebruiker wil wachtwoord vervangen door biometrie
Eindgebruikers zijn enthousiast over biometrische authenticatie voor toegang tot hun eigen mobiele apparatuur. Ze hopen dat die vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning in de toekomst ook wachtwoorden en pincodes kunnen vervangen voor toegang tot diensten en apparaten van derden. Bovendien blijkt het vertrouwen in organisaties die gebruikmaken van biometrische authenticatie, zoals banken, en hoe ze die data opslaan, groot. Dat blijkt uit onderzoek van Unisys. Wat vindt jij? Discussieer mee.
Opinie
Einde van wachtwoord is in zicht
‘Donderdag 3 mei 2018, was het World Password Day, bedoeld om meer bewustwording rond veilige wachtwoorden te realiseren. Het World Wide Web Consortium (W3C) en de Fast identity online (Fido)-alliantie verwachten echter binnenkort een einde aan het gebruik van wachtwoorden. Zij promoten andere beveiligingstechnieken die beter inspelen op de huidige gebruikstoepassingen als gevolg van de digitalisering en de steeds geavanceerdere cybercrime’, schrijft Bart Bruijnesteijn, presalesmanager UK & North Europe bij CyberArk en Computable-expert van het topic security.
De anatomie van een smart app
‘Het internet of things (IoT), big data en machine learning-technologieën beïnvloeden de volgende generatie business-applicaties. Deze zogenaamde smart applications versterken innovatieve digitale enterprises door: intelligentie, pro-activiteit en contextbewustzijn’, dat stelt Johan den Haan cto van, Mendix en Computable-expert voor de topics development, cloud computing en beheer. In zijn opiniestuk wordt de anatomie van een smart app ontleed.
Bloggers over Blochchain
Onder de meestgelezen artikelen van week 19 een aantal blogs over blockchain;
Blockchain is oude technologie in nieuw jasje
Daarin stelt Robert van der Meulen technical evangelist voor Leaseweb en Computable-expert voor de topics cloud Computing en digital innovation bijvoorbeeld, dat het concept van digitale handtekeningen is begonnen in de jaren zeventig en overal kan worden teruggevonden in de geschiedenis van computer science. Ook het linklist-principe is niet nieuw, aldus Van der Meulen.
Blockchain heeft last van groeipijnen
‘Blockchain is momenteel één van de meest veelbelovende technologieën. De technologie is voornamelijk bekend geworden als de technologie achter de Bitcoin, echter heeft de blockchaintechnologie de potentie om veel sectoren volledig te transformeren’, schrijft Matthew Key, hoofd customer innovation, global banking & financial markets bij BT.
Volgens Key ondergaan alle nieuwe technologieën een aantal groeipijnen en hetzelfde geldt voor blockchain. ‘Hoewel er geen twijfel bestaat over het potentieel, maken sommige organisaties zich zorgen over beveiliging en aanverwante kwesties zoals identiteit en vertrouwen. Op deze gebieden zijn grote spelers en start-ups hard bezig om oplossingen te vinden.’
Achtergrond
Industriële robot wordt manusje van alles
De industrie gaat ingrijpend veranderen. In elk stadium van de productie wordt een multifunctionele robot ingezet. Deze wordt via de cloud aangestuurd en kan een breed scala aan taken uitvoeren. Dit in tegenstelling tot de klassieke productie waarbij meerdere afzonderlijke productiemiddelen nodig zijn. De toekomst is aan productiesystemen die volledig worden gecontroleerd door software. Bij deze geavanceerde fabricage spelen industriële robots een hoofdrol. Computable-redacteur Alfred Monterie analyseert de visie van Alex Wang Yufeng, researchdirecteur van Huawei.
Huawei’s ‘Digital Sky’ goed voor stad en platteland
Het platteland gaat wereldwijd een renaissance beleven. Connected drones zorgen ervoor dat de wat meer afgelegen streken opnieuw tot leven worden gebracht. De logistiek is niet langer een hinderpaal bij de ontwikkeling van perifere gebieden. Bovendien verlichten drones in drukke steden de druk op de infrastructuur. Alfred Monterie analyseert de visie van Huawei op drones en mobiliteit.
Lees ook:
Flashback 2011: ict-studies ondermaats, wie is Meg Whitman?
In het kader van het vijftigjarig bestaan van Computable kijken we terug in een rijk archief aan artikelen. Deze week keerden we terug naar 2011 toen de kwaliteit van ict-studenten ter discussie stond en Meg Whitman aantrad als ceo van HP.
BT schrapt 13.000 banen en investeert in 5G
Mogelijk door het lange hemelvaartweekend nog niet op uw vizier terechtgekomen, maar BT kondigde 10 mei 2018 plannen aan om in drie jaar tijd 13.000 banen te schrappen, vooral managers in het middenkader en medewerkers in de backoffice verliezen hun baan. Het bedrijf gaat tegelijkertijd op zoek naar 6000 nieuwe mensen die kunnen helpen het netwerk klaar te stomen voor 5G en die 5G-diensten aan de man te brengen.