Even een stukje software installeren, dat moet toch niet zo lastig zijn. Zou je denken. De installatie is een keer of wat getest. Iedere keer op een maagdelijke machine. De werkinstructie is aanwezig. Waarom gebeurt het niet? Het zou maar vijf minuten werk moeten zijn.
Maar dan houden we geen rekening met de wet van Murphy, of met het gezegde van de 19e eeuwse Duitse generaal Graaf Helmut von Moltke: 'Geen aanvalsplan overleeft het eerste contact met de vijand.'
Dus maar eens een keertje bij de beheerorganisatie 'ter plaatse gaan', zoals dat in de zwaailichtensector heet. Daar op de werkvloer gebeurt het. Dat is waar mooie plannen geconfronteerd worden met de werkelijkheid. Ik raad alle adviseurs en plannenmakers aan om daar toch regelmatig te buurten.
Bij installatie vraagt de software updates aan via internet. De firewall laat veel toe, maar toevallig niet het downloaden van software-updates naar de machine waarop we willen installeren. Meteen de dienstdoende firewallbeheerder maar eens gebeld. Die is reuze flexibel, normaal moet daar een change voor worden ingeschoten. Maar even een regeltje in de firewall aanpassen blijkt toch lastiger te zijn. Misschien dat de firewallbeheerder iets teveel werd afgeleid door zijn 'driejarige secretaresse' op de achtergrond.
Na een half uur wachten gaan we maar eens wat anders doen. De doelomgeving is een virtuele machine. Mijn versie daarvan bleek wat af te wijken van hun versie. Daarom leek het me handig om daarvan voor de volgende keer een kopie mee te nemen. Die had men al voor mij klaar gezet. Helaas was die voor een ander VMware-product dan de bedoeling was.
Maar met een eenvoudig te downloaden pakket konden we dat wel repareren. Dat moet dan wel op de lokale machine van de beheerder worden geïnstalleerd. Halverwege blijkt dan de harde schijf vol te zijn. Gelukkig herinnert men zich dat er nog een usb-disk rondzwerft. Maar die is weer niet zo snel.
Enfin, na twee uur was het dus nog niet klaar. Aan u, beste lezer, de vraag wat hier nu het onderliggende probleem is. Of hoort het zo?
1. weet niet of je het hebt verzonnen, maar een situatie zoals omschreven kun je tegenkomen. Vooral bij particulierenof kleine bedrijfsnetwerken.
2. reden hiervoor is eenvoudig, veelal is er niet genoeg bekend van de interactie m.b.t. installeren software om alle “risico’s” in te kunnen schatten. Indachtig Murphy’s Law, als het fout kan gaan dan gaat het fout. M.a.w. vaak is het installeren per machine net weer even anders (hard- en software omgeving).
3. Ja, de kettingreactie die je hierboven beschrijft gebeurd veel. Denk maar aan het nieuwe politiesysteem (kan ff niet op de naam komen)In een dergelijke omgeving gaat het niet opgelost worden met een USB stick.
Het is een indicator van hoe de ICT georganiseerd is binnen een bedrijf.
Mensen maken fouten en binnen een goed geregelde organisatie wordt hier rekening mee gehouden en worden alle blinde vlekken zoveel mogelijk gedekt door iedereen.
Neem als voorbeeld de checklijst bij ziekenhuizen die ervoor zorgen dat er 33% minder fouten oplevert door simpelweg de open deuren in te trappen.
ICT cowboys of door burocratie murw gemaakte medewerkers zijn veelal de oorzaak. Of een manager die koste wat kost zo nodig iets geregeld moet hebben en de vele bezwaren van kundig personeel wegwuift. Dus de bron is vaak fout personeelsmanagement die verzaakt om de medewerkers optimaal in te zetten voor hun taken.
Typisch dat er naar acceptatietesten en beheerders wordt gewezen. Mijns inziens is er gewoon een slecht product geleverd.
Als je een auto koopt, ga je toch ook niet eerst naar een servicecentre om een update te krijgen? Je wil gewoon een auto die het meteen doet.
Dito verwacht ik van software. Ik zou verwachten dat ik de software in ieder geval kan installeren en gebruiken, en de mogelijkheid heb updates te installeren via welk medium dan ook (dus niet verplicht via internet)
Het doet me denken aan het kip-ei verhaal wat ik vroeger had met XP en m’n oude desktop: om mijn usb 2.0 poort te kunnen gebruiken had ik SP2 nodig. Om deze te downloaden, had ik een verbinding nodig met m’n draadloze thuisnetwerk. Hiervoor maakte ik gebruik van een USB stick. Deze deed het echter niet, want de usb 2.0 was nog niet geïnstalleerd……
Uiteindelijk PC naar de meterkast, en met een kabeltje alsnog SP2 gedownload en geïnstalleerd (en op CD gezet voor een volgende keer)
1. Als het verhaal te absurd wordt, kijk gauw in de boekomslag. Het is wrsch echt gebeurd
2. tussen droom en daad zijn wetten en bezwaren..
3. Doe mij maar een patatje oorlog
@Martine
3. Doe mij maar een patatje oorlog
Maak er maar twee van!