De Nederlandse documentaire 'Money & Speed: Inside the Black Box' reconstrueert de razendsnelle crash zonder een direct duidelijke oorzaak op de Amerikaanse financiële markten van mei 2010. Na twintig minuten keerden de markten terug op hun normale niveau. Regisseur Marije Meerman onthult een mondiaal financieel systeem dat volledig afhankelijk is geworden van automatisering. Van de documentaire is een iPad-app gratis beschikbaar.
Op donderdagmiddag 6 mei 2010, om 14.42:44 uur en 75 milliseconden, stortten de Amerikaanse financiële markten om niet direct aanwijsbare redenen en met ongekende snelheid in, om vervolgens na twintig minuten tot het oude niveau terug te keren. Regisseur Marije Meerman gaat in de documentaire 'Money & Speed: Inside the Black Box' naar het geautomatiseerde hart van de beurswereld om erachter te komen wat er precies gebeurd is.
Aan de hand van gesprekken met direct betrokkenen en experts en met behulp van datavisualisaties tot in de milliseconde bouwt zij een reconstructie van deze snelste en diepste daling ('flash crash') van de Amerikaanse beurzen ooit. Meerman spreekt onder meer met Paul Wilmott (wiskundige), George Dyson (wetenschapshistoricus), Eric Scott Hunsader (data-analist), Gregg Berman (SEC financieel toezichthouder) en Rishi Narang (fondsbeheerder).
Touchdoc
Volgens de maakster onthult de film een mondiaal financieel systeem dat van een netwerk van gereguleerde handelsvloeren geworden is tot een netwerk van zwarte dozen, dat niet transparant is en waar gehandeld wordt met de snelheid van het licht zonder duidelijke roergangers. Meerman stelt dat het hoger management en de financiële toezichthouders geen idee hebben van wat zich exact in de computer- en netwerkapparatuur afspeelt. Parallel hieraan wil zij met de documentaire ook de hedendaagse verhouding tussen mens, markt en machine schetsen.
'Money & Speed: Inside the Black Box' wordt maandag 31 januari 2011 als een aflevering van het programma Tegenlicht op tv uitgezonden. Na de uitzending wordt de documentaire als een downloadable iPad-app gratis aangeboden in de app-store. De iPad-versie biedt de gebruiker de mogelijkheid zelf de financiële data te verkennen en onderzoeken. Voor deze 'touchdoc' heeft Meerman de hulp ingeroepen van data-ontwerpbureau Catalogtree.
Tijd is geld 🙂
Tijd is geld Teun?
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/opta_matst_tweetal_smsspamhoer.html
Een citaat:
Schuurmans en Driessen zijn namelijk pure evil. Het in de bek pissen niet waard. Smerige SMS-spamhoeren die wilsonbekwame medelanders peperdure wurgcontracten in lokken. Deze telecompedo’s stuurden miljoenen ongevraagde SMS’jes a 1,50 per bericht waarvoor de meestal minderjarige ontvanger zich niet kon afmelden. Onder de namen Yamtalk en MT50 MobileFun werd op die manier 13,5 miljoen euro (!) uit de zakken van mensen geklopt. Want zo rollen zulke smskakkerlakken.