Ik hoor wel eens uitspraken van mensen over de huidige War for Talent: 'Hoezo War for Talent? De werkloosheid blijft maar groeien, dus er is personeel genoeg te vinden.' Ik begrijp de verwarring die hierover bestaat. De ‘oorlog om talent’ die gaande is, moet echter niet gezien worden als een ‘War for Personeel’.
De verwarring die nu bestaat komt doordat er genoeg mensen te vinden zijn, maar dat er te weinig specialisten ofwel hoger opgeleid, vaardig personeel te vinden is.
De vorige keer dat de War for Talent hevig woedde, was dit in een krappe arbeidsmarkt met een totaal ander economisch klimaat. Er was sowieso weinig personeel te vinden, laat staan dat de kip met de gouden eieren te vinden was. Hierdoor ontstond er echter wel minder verwarring rondom het begrip War for Talent.
It-professionals gevraagd!
Helemaal binnen de it is de War for Talent nijpend. De verwachting is dat, als we niet beter inspelen op de digitale economie, er in Europa een tekort van ruim zevenhonderdduizend vacatures in de it ontstaat. Dit is eerder dit jaar vastgesteld door Eurocommissaris Neelie Kroes. De it is het vakgebied waarbinnen de ontwikkelingen het snelst gaan en waar je als professional niet stil kan staan. De branche is enorm aan het vernieuwen met ontwikkelingen op het gebied van cloud computing, mobile, big data en cyber security. Wij merken dan ook dat er veel behoefte is aan specialisten binnen deze vakgebieden.
Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen op mobiel vlak. Wij merken de afgelopen tijd een flinke stijging van de vraag naar online professionals en met de huidige ontwikkelingen in de markt zal dit alleen maar verder stijgen. Van deze mensen wordt, op hun beurt, veel actuele kennis van zaken gevraagd. Wanneer er eenmaal is gekozen voor een online strategie en het ontwikkelen van een app, wil je natuurlijk wel iets innovatiefs en interessants op de markt brengen om de online beleving van je merk zo sterk mogelijk te maken. Het vinden van de juiste online professional met kennis van en ervaring in jouw vakgebied is een enorme uitdaging.
Het kapen van talent
Het is al enige tijd geleden dat de oorlog is verklaard tussen werkgevers wanneer het gaat om het wegkapen van it-talent. Daarom is het zo belangrijk dat er een goede werving & selectie geregeld is voor organisaties en dat werkgevers zich bezighouden met het verbeteren van hun employer brand.
Een vacature voor een app-ontwikkelaar kan zomaar 150 reacties opleveren, maar organisaties zijn op zoek naar die talentvolle app-ontwikkelaar die met de nieuwste technieken een app kan bouwen die niet verdwijnt als een speld in een hooiberg. Het kan zomaar zijn dat deze specialist zich niet bevindt onder de 150 reacties. Om deze persoon toch te vinden is het nodig een sterk werkgeversmerk neer te zetten en hulp te zoeken in het wervingsproces bij iemand met een relevant netwerk of dat netwerk zelf bouwen. Zonder deze munitie is het bijna onmogelijk om de oorlog te winnen.
De huidige arbeidsmarkt toont eens te meer aan dat het op peil houden van vaardigheden en goed managen van de carrière een must is voor iedere professional die niet op een zeker moment out-skilled wil zijn, of onbemiddelbaar, zoals bureaus dat dan noemen.
Ik denk ook dat het failliet van de tussenpartijen (zeg maar het equivalent van de body shop) is aangetoond. De genoemde specialisten zijn zeker te vinden, maar niet in de berg werkelozen die zich op de markt gooien. Integendeel, die gewilde specialisten hebben allemaal een baan.
Vroeger was alles veel eenvoudiger. Je had bijv. economische wetmatigheden, marktevenwicht was er zo een. Wanneer de vraag stijgt en aanbod niet, dan is ontstaat schaarste, waardoor de prijs weer stijgt. Daardoor komt er weer meer aanbod. Kortom, het evenwicht..
Tegenwoordig gaat dat blijkbaar niet meer op. Er is een tekort aan ICT professionals ontstaan, zonder dat de prijs omhoog gaat en zonder dat er zich meer aanbod aandient. Men zit liever thuis van de uitkering te genieten die verkort wordt en verlaagd.
Zou het marktevenwicht opeens niet meer gelden of zouden er minder rationale eisen worden gesteld aan het personeel ? Zou het niet gewoon crisistijd zijn, zodat je het als bedrijf alleen maar redt met goedkoop en goed personeel ?
Kijk, er zullen altijd tekorten zijn. Zo is er al jaren een behoefte aan willege betrouwbare rijke zweedse blonde nimfomanen met klasse.
Op het gevaar af dat ik het begrip talent verkeerd opvat hier mijn reactie.
De vraag naar talent blijft onverminderd doorgaan. In goede of slechte tijden en op strategisch maar ook op tactisch en operationeel niveau (want visie moet slim omgezet worden naar nieuwe technieken)zijn talenten nodig. Dat is niet de discussie. Maar vooral nu, in een snel evoluerende ICT wereld, met al haar hypes, waar de digitale footprint een steeds groter wordende betekenis krijgt en waarin globalisering en internationale samenwerking een shift veroozaken in de allocatie van it-personeel. Operationele it-kwesties worden geoutsourced naar het buitenland. Dat betekent dat we als ICT’ers steeds meer moeten concurreren met de oostblok landen, China, Brazilie en India. Dat betekent wel dat strategische en tactische it-aangelegenheden moeten blijven behouden zodat we de regie en het ontwerp in handen blijven houden. Ja dan is het logisch vanuit de zojuist geschetste optiek dat de roep naar talent krachtiger wordt willen we onze positie als Nederland handhaven.
Als ik de term talent wat concreter maak dan praat ik met name over talent met verbeeldingskracht, helicopterview, durf, visie en natuurlijk vakmanschap met sterk gevoel voor sales en marketing. Dit zijn niet zomaar kwalificaties. En bij elkaar opgeteld zijn deze kwalificaties moeilijk te vinden in 1 persoon of wellicht onmogelijk. Immers de “Steve Jobs” liggen niet voor het oprapen!
De auteur van dit artikel pleit voor een sterk werkgeversmerk en beter gebruik van talentsearch maar naar mijn menings sorteert dat nog niet genoeg effect.Naar mijn mening is het beter te bouwen aan competentieteams. Dit zijn multidisciplinaire teams met zware specialisten en visionisten die ieder beschikken over tal van compententies die tezamen het (top)talent maken. M.a.w. waarom zoeken naar 1 persoon die moeilijk of niet te vinden is terwijl het vinden of opleiden van een team van specialisten makkelijk is. Wellicht dat de CIO een exclusieve opdracht van de directie moet krijgen om een toptalent team te gaan formeren vanuit de eigen geledingen of door deze extern aan te trekken samen met een specialistisch recruitmentbureau.
Hoe dit gerealiseerd of georganiseerd moet worden voert hier nu tever maar het is een denkbare en realistische optie.