Hewlett-Packard (HP) verlaagde vorige week de prijzen van zijn Unix-werkstations met maximaal 37 procent, terwijl Sun Microsystems een 333 MHz-versie van zijn Ultrasparc-processor lanceerde. Deze gebeurtenissen vloeien voort uit de voortdurende strijd tussen die twee om en op het Unix-platform.
HP bereidt zich met de nu aangekondigde prijsverlagingen voor op de strijd met Sun om marktaandeel. "De markt voor Unix-werkstations is relatief vlak en dat blijft waarschijnlijk zo", zei Larry Anderson, marketing-manager voor HP’s Unix-werkstationdivisie. De laatste tijd heeft dit bedrijf zijn marktaandeel toch weten te vergroten, voornamelijk ten koste van andere leveranciers, waaronder Silicon Graphics.
"De belangrijkste spelers zijn nu Sun en HP. Dat betekent dat wij elkaar uiteindelijk hard zullen beconcurreren", aldus Anderson. Deze strijd wordt waarschijnlijk vooral een prijsoorlog. Sun lanceerde bijvoorbeeld in januari al twee goedkope Unix-werkstations. De markt voor dergelijke machines werd ooit gekenmerkt door hoge winsten, maar die zijn ingestort onder druk van krachtige Intel-processoren en Windows NT. HP-manager Anderson beweert dat de samenvoeging eerder dit jaar van de NT- en Unix-divisies heeft geleid tot de huidige prijsverlagingen.
Sun lanceerde als tegenwicht het nieuwste exemplaar van zijn 64-bit reeks Ultrasparc-processoren. De Ultrasparc IIi haalt een kloksnelheid van 333 MHz en is bedoeld voor gebruik in ingebedde systemen, lichte werkstations en kleine servers. De nieuwe chip is zowel los als in module-vorm verkrijgbaar. Deze microprocessor dient om computers aan te drijven die Suns Unix-variant Solaris draaien. Het eerste product met de Ultrasparc IIi is het Ultra Axi-moederbord, gebaseerd op de Peripheral Component Interconnect-technologie. Sun mikt hiermee op telecommunicatie-servers, toegangssystemen voor kabelmodems, medische beeldverwerkingsapparatuur en Internet-servers.