Er moet haast gemaakt worden met de aanleg van glasvezel naar elk van de ruim zes miljoen huizen en bedrijfspanden in Nederland.
Dat betekent dat er niet moet worden gewacht op KPN of andere telecombedrijven, maar dat gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties de mouwen opstropen. Zo kan in maximaal tien jaar negentig procent van Nederland voor gemiddeld 2500 gulden per aansluiting voorzien worden van glasvezelkabel. Dat vergt een investering van twaaf tot zeventien miljard gulden.
Die boodschap lanceerde de Internet Society Nederland, onder voorzitterschap van oud-minister Koos Andriessen, gisteren in Den Haag. Via glasvezel kan veel meer informatie met een hogere snelheid verstuurd worden. Dat is van belang voor alle internetgebruikers die nu de beperkingen ondervinden van het langzaam internetten via de telefoon of de ongewisse snelheid van de televisiekabel. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Een breedband netwerk is nodig vanwege nieuwe vormen van dienstverlening, zoals tele-leren.
Nederland is al voor een groot deel voorzien van glasvezelkabel van onder meer KPN, Versatel, British Telecom en WorldCom. Alleen de laatste kilometer naar woning of bedrijf ligt er nog niet vanwege de hoge kosten. Gemeenten moeten ‘ondergrondse bestemmingsplannen maken’ voor glasvezel en moeten de vraag van hun inwoners bundelen en projectontwikkelaars – bijvoorbeeld in Vinex-locaties – zoeken die het glasvezelnet willen aanleggen. Later kunnen ze dat weer verkopen aan bijvoorbeeld banken, aldus Koos Andriessen. Het eerste breedband-experiment gaat eerdaags van start in Eindhoven waar 80 duizend mensen zich op de glasvezelkabel kunnen aansluiten. Het kabinet steekt daar honderd miljoen gulden in. Het rapport ‘Slim Graafwerk’ is te downloaden op de website van ISOC.nl (http://www.isoc.nl).