Europa heeft nog lang geen richtlijn voor softwarepatenten. De Europese Commissie dreigt haar eigen voorstel terug te trekken nu het Europees Parlement het ingrijpend heeft veranderd. Reinier Bakels, die promoveert op softwarepatentwetgeving: "Men kletst fantastisch langs elkaar heen."
Het Europees Parlement stemde vorige week woensdag in met een ontwerp-richtlijn van Europees Commissaris voor de Interne markt en Belastingzaken Frits Bolkestein. Hij is niet erg ingenomen de met wijzigingen die het EP aanbracht. "Het grootste deel daarvan is voor de Commissie onacceptabel", stelde hij voor de stemming in het parlement. Het EP wil onder meer dat software die communicatie tussen apparaten mogelijk maakt nooit inbreuk kan maken op een patent.
De gewijzigde richtlijn is met gejuich ontvangen door tegenstanders van softwarepatenten. "Het EP stemde voor vrijheid van publicatie en andere basale waarden van de informatiesamenleving", reageerden the Foundation for a Free Information Inftrastructure en Eurolinux, een collectief van kleine en middelgrote softwarebedrijven en open source softwareontwikkelaars.
Ongedaan maken
Volgens de Eurocommissaris kan het afstemmen van Europa’s patentwetgeving ook zonder inmenging van het Europees Parlement. Bolkestein kan zijn aangepaste voorstel nu intrekken of alsnog voorleggen aan de Raad van Ministers van Economische Zaken.
De ministers, of hun staatsecretarissen, kunnen de wijzigingen van het EP weer ongedaan maken. Met het nemen van die stappen is een maand of twee gemoeid. Dan gaat het opnieuw naar het EP – dat er dan over een maand of negen wellicht aan toekomt.
In de tussentijd verandert er niets aan de de huidige praktijk. Democratische controle daarop is niet mogelijk, concludeert Bolkestein in een opiniestuk in de Volkskrant van 24 september. "Nu wordt tot patentverlening besloten in het wereldje van patentspecialisten die elkaar regelmatig treffen in het besloten kader van het Europees Octrooibureau."
"De kous is nog lang niet af", weet de Nederlandse specialist Reinier Bakels. Hij promoveert op de voor- en nadelen van softwarepatenten. "Als je ziet hoeveel woorden nodig zijn om eigenlijk alleen maar twee zinnen uit de wet te verduidelijken, kan dat er alleen maar op wijzen dat ze niet weten wat ze willen." < BR>