Novell benadrukt naast Linux nu ook het belang van identiteitsbeheer, onder meer voor webdiensten en beveiliging. De softwareleverancier stelt dat gebruikers niet moeten wachten tot id-standaarden geformaliseerd zijn.
|
Korte en langere termijn
President Jack Messman voorziet dat de Linux-activiteiten van zijn bedrijf op korte termijn flink zullen groeien. Voor de langere termijn verwacht hij juist een aanzwellende groei uit de producten voor identiteitsbeheer en – daarmee – beveiliging. “We zijn nu halverwege de transitie van ons bedrijf. Als we daarmee klaar zijn, draaien al onze producten om twee dingen: Linux en identiteit.”
Messman haalt cijfers aan van onderzoeksbureau IDC: het aantal Linux-leveringen is in 2003 al vijftig procent gegroeid, ten opzichte van 2002. IDC voorspelt dat Linux tegen 2007 goed is voor 30 procent van de verkochte servers. Op de desktop zal dat echter slechts enkele procenten zijn, geeft de Novell-topman toe. Vandaar ook dat het desktop-initiatief van zijn
Inruilactie Hewlett-Packard en Novell hebben begin deze week op Brainshare een gezamenlijke inruilactie onthuld voor Europa en het Midden-Oosten. Gebruikers kunnen oude servers met een oud besturingssysteem, ongeacht merk of type, inleveren tegen korting op een nieuwe Proliant-server met Netware 6.5. Eva Beck, Linux-bedrijfsmanager bij HP, geeft toe dat deze actie mede is gericht op het vergemakkelijken van een eventuele migratie van Netware naar Novells aanstaande Open Enterprise Server (OES). Volgens analisten schuilt hierin natuurlijk ook een verkapte aanval op serverconcurrenten Sun Microsystems en IBM. Overigens onthulde Novell op Brainshare ook zijn Linux-relatie met IBM nu naar Europa te brengen. Het betreft een uitgebreid partner-programma voor wederverkopers en integrators. Daarnaast heeft Novell een oem-overeenkomst gesloten met serverproducent Bull. |
Taakgerichte desktop
Dit doet sterk denken aan de opzet van Sun Microsystems’ desktop-strategie (codenaam Mad Hatter), die ondanks de naam Java Desktop draait op Linux. Sun biedt daarmee ook een bescheiden, taakgerichte desktop. Novells vice-president onderzoek en ontwikkeling Nat Friedman, afkomstig van het overgenomen Ximian, is kort over die concurrent: “Zij halen hun desktop bij ons. Bovendien is Sun geen softwarebedrijf.”
Friedman legt uit dat Novells nieuwe desktop-distributie niet concurreert met de Suse Linux Workstation-distributie. “Workstation is voor techneuten. We leveren dan ook zo’n vierduizend applicaties mee zodat mensen keuzes hebben. Bij de Novell Linux Desktop zijn dat er maar achthonderd, die is dus veel meer gericht. Daarbij ondersteunt Novell de hele software-stapel, alles boven de hardware dus ook drivers.”
Dit doet het bedrijf in samenwerking met hardwareleveranciers. Ontwikkelaar Friedman vertelt ook enthousiast over het werk aan een hardware-abstractielaag voor Linux, Project Utopia. Dat wordt volgens de huidige planning opgenomen in de volgende versie van Novells desktop-distributie die in de loop van volgend jaar verschijnt. “Wij willen een x86-effect hebben op de desktop.” Hij verwijst daarmee naar de prijserosie en egalisering die x86-processoren hebben veroorzaakt in de computerindustrie.
Serversoftware
Novell zet ondanks de ruime aandacht voor de desktop zijn kaarten sterker in op de server. De volgende versie van zijn serverbesturingssysteem, opvolger van Netware én Suse Enterprise Linux, moet begin volgend jaar op de markt verschijnen. Een openbare béta van die Open Enterprise Server (OES) komt midden november, vertelt technisch directeur Alan Nugent.
De leverancier hanteert de Linux-kernel voor de diverse hardwareplatformen, zoals Intels 64-bit Itanium en AMD’s semi-64-bit processoren. Plannen en projecten die Novell had voor de ontwikkeling van zijn eigen Netware-kernel zijn inmiddels geschrapt, bevestigt Angie Anderson, vice-president verantwoordelijk voor Novells platformenstrategie.
|
De ontwikkeling van Novells eigen kernel is nu teruggebracht tot enkele hardware-zaken, zoals efficiënter geheugenbeheer. “Dat is ongeveer zeven tot tien procent van ons ontwikkelwerk”, schat de topvrouw. “De rest van het ontwikkelteam concentreert zich op de diensten, zoals de Java Virtual Machine, die bovenop beide kernels draaien.”
Naast een besturingssysteem voor servers werkt Novell natuurlijk ook aan zijn applicaties voor die zware machine. In de derde week van oktober komt het met de open béta van zijn beheeromgeving e-Directory versie 8.8. Technisch directeur Nugent zegt dat er opmerkelijk veel gebruikers belangstelling hebben voor de béta-uitvoeringen van het aanstaande OES en e-Directory. Die gebruikers zijn voor een groot deel geen Novell-klanten, aldus de topman.< BR>