De N1-strategie van Sun Microsystems moet de diverse computers, opslagsystemen en netwerkverbindingen in datacenters samensmeden tot één virtuele computer. Dit zette het bedrijf vorige week uiteen op zijn Network Conference in San Francisco.
De virtuele datacenter-computer is vervolgens aan de hand van bedrijfsprocessen in te richten en te beheren. Deze benadering is volgens Sun tegengesteld aan de huidige opzet, waarbij vanaf de it-onderkant naar boven toe wordt gewerkt om uiteindelijk bij de bedrijfsprocessen uit te komen.
"Dit is de volgende stap in virtualisatie van computers. Je hebt het bij huidige servers immers ook niet over de individuele componenten, als geheugen, processoren en i/o-systemen", zegt vice-president Steve MacKay, verantwoordelijk voor N1.
MacKay legde Suns datacenter-strategie uit op de algemene gebruikersconferentie van het bedrijf. "Het huidige datacentrum is onderbezet. De oorzaak daarvoor is het feit dat it-omgevingen worden ingericht op piekbelasting, die er lang niet altijd is. Maar de hedendaagse netwerken en infrastructuren zijn helaas niet flexibel genoeg om dynamisch veranderingen op te vangen."
Sun wil dat met N1 mogelijk maken. Aankomende N1-software verzorgt de verdeling van processorcapaciteit, opslagruimte en bandbreedte voor de eerst bepaalde bedrijfsprocessen. "N1 is dus echt bedoeld voor systeembeheerders, de mensen aan de andere kant van ons klantenbereik."
Tijdslijn
"Dit wordt geen odyssee die tien jaar in beslag zal nemen", belooft de topman. "Het is namelijk een evolutie van thans al beschikbare technologie. Eind dit jaar brengen we de N1 virtualisatie-engine uit. Daarmee zijn de verschillende onderdelen in een virtuele machine te combineren, en valt het prestatieniveau te meten."
Deze software draait op voor Solaris, andere nog niet onthulde Unix-varianten, Linux en Windows, belooft MacKay. Ook zal Suns N1-software opslaghardware van verschillende fabrikanten ondersteunen. De overname van opslagexpert Pirus Networks vorige week is dan ook een onderdeel van N1.
"Midden 2003 lanceren we de N1 provisioning-engine. Daarmee zijn de gewenste diensten te koppelen aan de virtuele machine. En in het vierde kwartaal van 2003 komen we met software voor het dynamisch automatiseren van beleidsregels voor diensten op basis van de bedrijfsprocessen."
Jasper Bakker