Bij steeds meer mensen staat een 'slimme' luidspreker in huis. Van Google Home tot Amazons Alexa en al wat daartussen zit, al is er niet veel verschil: de meeste andere aanbieders gebruiken de api van Google of Amazon.
Maar wat thuis staat, komt vaak ook op kantoren terecht. Of het nou heel handig is om in een kantoortuin te babbelen tegen je slimme speaker, dat is maar de vraag. Aan de andere kant kan het best handig zijn in de vergaderruimte om bijvoorbeeld even een slide te starten op het scherm of snel een Skype-gesprek op te zetten.
Toch luisteren ze altijd mee. Ben jij bang voor spionerende bedrijven en overheden in je kantoor? Denk jij dat er speciale slimme kantoorspeakers komen met extra zekerheden ingebouwd rond afluisteren? En zo ja, zou je ze overwegen?
In hoeverre is dit anders dan een mobieltje, waar naast een microfoon ook nog meerdere camera’s zijn ingebouwd?
Ik woon in Duitsland en heb al een tijdje een Alexa in huis. Ieder voice-commando is ook (in de speech-to-text log) via de app in te zien. Zoek naar: “Alexa View Your Dialog History”. Dat Amazon nog meer opslaat is niet bekend, niet te verwachten gezien de mogelijke reputatieschade, maar is ook niet geheel uit te sluiten. Beide genoemde spelers vertrouw ik in ieder geval meer dan Apple met Siri en Samsung met Bixby.
De zekerheid dat er niemand kan meeluisteren is er al lang niet meer. Alles met een microfoon/camera uit een ruimte verbannen is tot nu toe de beste optie en wordt zeer regelmatig toegepast.
@Paul Jongen
Jouw vraag: “In hoeverre is dit anders dan een mobieltje, waar naast een microfoon ook nog meerdere camera’s zijn ingebouwd?”
Mijn mobieltje luistert pas als ik een knop indruk. Een slimme luidspreker is verre van slim, het enige wat hij doet is ALTIJD LUISTEREN en als hij denkt dat jij hem een commando geeft (en dat denkt hij nogal snel, want zoals gezegd is-ie nogal dom), dan stuurt hij datgene wat hij gehoord heeft door naar de servers van Google of Amazon of Microsoft (en in de nabije toekomst komt Apple daarbij).
Een bedrijf zoals Google kan zich alles permitteren. Ze verzamelen zoveel zo persoonlijke en zo gedetailleerde data, wat in ieder geval tegen de Europese regels en wetten is, maar ze komen ermee weg. De gebruikers van Google gebruiken de domme dooddoener “ik heb toch niks te verbergen” en gooien hun leven on-line. Dus voor imagoschade hoeven ze niet bang te zijn.
Jij zei: “Beide genoemde spelers vertrouw ik in ieder geval meer dan Apple met Siri en Samsung met Bixby.”
Apple verdient zijn geld met de verkoop van (dure) dingen en diensten. Microsoft verdient zijn geld voornamelijk met software en abonnementen. Samsung verdient zijn geld met telefoons en andere hardware.
Google krijgt geen geld van consumenten. Alleen gratis bestaat niet, dat zoeken op internet en die software voor je telefoon en de opslagruimte voor al jouw mail en documenten en …, dat kost veel geld. Google verdient zijn geld met jouw data, gegevens van jou gedrag on-line, jouw zoekgedrag, jouw koopgedrag, jouw surfgedrag, jouw klikgedrag, jouw … Met andere woorden: jij betaalt Google met jouw privégegevens, je betaalt Google met je ziel.
Ik vertrouw geen enkel bedrijf helemaal, ze hebben allemaal een agenda die verschilt met die van mij, maar ik vertrouw Apple, Microsoft en Samsung meer dan Google.