Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Google’s bloatware-aanpak, die het probleem niet oplost.
Jubelende blogposts en nieuwskoppen melden dat Google het flinke bloatwareprobleem van Android eindelijk oplost. De werkelijkheid is minder rooskleurig. Ja, Google pakt bloatware aan. De oorspronkelijke maker van Android verplicht toestelmakers niet langer om een heel pakket aan Google-apps mee te leveren met het mobiele besturingssysteem. Dus ja, de hoeveelheid bloatware op Android-devices wordt teruggedrongen.
Tot zover de theorie. Nu de praktijk. Veel bloatware is namelijk niet afkomstig van Google, maar juist van die toestelproducenten. Het staat die bedrijven nog altijd vrij om eigen – meer of minder nuttige en al dan niet gewenste – apps en diensten voor te installeren op hun apparaten. Bovendien is die bloatware lang niet altijd te verwijderen en kan het ook nog eens tot onveiligheid leiden. Google lost nu dus het verkeerde bloatwareprobleem op. Wat vind jij?
Het is een verkeerde stelling om er vanuit te gaan dat Google kan bepalen welke software Android-device producenten nodig achten om hun toestel goed te laten werken.
Veel van de bloatware komt daarnaast ook nog van de telefoon”winkels” (T-Mobile, Vodafone, KPN, other brands are available) en daar kan Google ook niet zoveel van zeggen.
Wat mij persoonlijk meer stoort is dat je deze bloatware niet kunt verwijderen. Vaak kan je alleen de updates verwijderen, maar niet de applicatie zelf. Er is geen enkele manier om te achterhalen welke andere applicaties afhankelijk zijn van de aanwezigheid van veel van de bloatware-apps en daarmee wordt het voor mij als eindgebruiker wel heel moeilijk gemaakt troep van mijn toestel af te knikkeren.
Mijn eerste reactie zou zijn om root toegang te krijgen zodat al deze bloatware verwijderd kan worden. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat wil of kan.
Bij een nieuw abonnement betaal je (worst-case) voor het toestel, telefonie, SMS, internettoegang, service en krijg je de bloatware erbij. Je betaalt dus voor “diensten” die je niet nodig hebt of die je zelfs nog op kosten kunnen jagen (verminderde accuduur, minder resources, stiekem financiele transacties). Ik ben benieuwd of hier juridisch aanknopingpunten te vinden zijn om deze bedrijven aan te pakken. In het ergste geval krijg je straks een duurder abonnement waarbij de bloatware NIET meegeleverd wordt… de grens tussen bloatware en ransomware begint dan ook snel te verdwijnen.
Wanneer ik in Android location services aanzette kreeg ik de melding of ik, ook wanneer ik niet actief gebruik maak van applicaties die location services nodig heeft, mijn locatie op de achtergrond wilde blijven delen met Google.
Kies ik ja, dan kan ik aanvinken “niet meer vragen”, kies ik nee, dan is deze bewaaroptie uitgeschakeld zodat ik elke keer deze vraag moet beantwoorden, vermoedelijk in de hoop dat ik een keer een vergissing maak en voorgoed mijn toestemming heb gegeven aan Google.
Hier is natuurlijk opzet in het spel, en als EU een rechtzaak wil tegen Google, dan mogen ze dit belangrijke item wat mij betreft meenemen.
Mede door dit soortonzin, en het feit dat de meest onbenullige applicaties toegang willen tot mijn contactgegevens, mijn locatie, mijn microfoon en camera, en eigenlijk alles, heb ik noodgedwongen mijn device ROM vervangen door Cyanogenmod.
Mijn Apple heeft spontaan om 4:00 in de ochtend een of andere update geinstalleerd op mijn telefoon zonder mijn toestemming. Geen idee wat het was, maar reden genoeg voor mij om ook die opzij te leggen.
WebOS had van mij wel success mogen hebben. FirefoxOS, Umbutu phone, ik blijf hopen.
@brainiac:
“Mijn Apple heeft spontaan om 4:00 in de ochtend een of andere update geinstalleerd op mijn telefoon zonder mijn toestemming.”
Die toestemming heb jij, of een ander, ooit in het verleden al gegeven op jouw “Apple” (iMac??? iPad??? iPhone???). En je kunt altijd zien wat er wanneer geïnstalleerd is.
De toegangsrechten van Android versies onder 5 zijn ver onder de maat: je kunt kiezen tussen alles delen (ook de zaken die de app totaal niet nodig heeft) of de app niet kunnen gebruiken.