Ict- en telecombedrijven profiteren het sterkst van de economische groei die op Prinsjesdag is voorspeld. Dat blijkt uit een doorrekening van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Zij hebben de CBP-cijfers en miljoenennota vertaald naar bedrijfssectoren en regio's. Op basis van de verwachte gemiddelde balanswaarde per bedrijf, voorspelt Graydon een groei van 9,8 procent voor de ict- en telecomsector.
Ook leasebedrijven en uitzendbureaus zullen de vruchten plukken van de voorspelde economische groei, verwacht Graydon. ‘Op regionaal niveau zien we dat de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland tot de sterkste groeiers behoren’, aldus Barry Delhez, data science expert bij Graydon.
‘Door in te zoomen op de Macro-economische Verkenningen en alle groei-indicatoren (koopkracht, overheidsbestedingen, arbeidsproductiviteit, enzovoort) van het CPB en deze groeiverwachtingen af te zetten tegen de reële groei de afgelopen jaren, hebben we een model ontwikkeld waardoor we zien wat de economische verwachting betekent voor de belangrijkste sectoren. Omdat we dit kunnen doen op bedrijfsniveau kunnen we ook de regionale groei uitsplitsen en voorspellen.’
Prinsjesdag
Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat over de hele linie de economie in 2015 met 2,0 procent groeit. Volgend jaar komt de groei naar verwachting uit op 2,4 procent. Het tekort neemt verder af en de werkloosheid daalt.
De meeste groei ziet Graydon dus in de it- en telecom-sector gevolgd door leasebedrijven en de uitzendbranche. ‘Goede doelen, politieke partijen en kerkelijke instellingen profiteren niet of nauwelijks van de aangekondigde economische groei. Ook hobbyclubs, bibliotheken en de sport- en recreatiebranche hebben het ondanks aantrekkende economie lastig’, concluderen de onderzoekers.
Op regionaal niveau ziet het bedrijf de sterkste groei in de provincie Flevoland, gevolgd door Utrecht en Noord-Holland. Bedrijven in de provincies Friesland, Zeeland en Limburg groeien gemiddeld het minst. ‘De steden waarin de bedrijven gemiddeld het hardst groeien zijn Almere, Utrecht en Amersfoort.’
Het lijkt misschien wat vreemd om kritisch te zijn bij een goed bericht, maar de kop moet eigenlijk zijn zijn:
“Groei Online industrie motor van economische ontwikkeling”
Want niet de ICT als geheel, maar de online wereld groeit het hardst. Dat gaat juist ten koste van de traditionele vormen van ICT. Dat is een kwestie van rekenen: de online industrie groeit met dubbele cijfers, de ICT en telecom sector als geheel procenten. Dus is er sprake van verschuiving en verdringing.
Bij de term ICT denkt niemand aan Facebook of twitter. Wel aan kantoorautomatisering, buro BIT en de CIO.
Het is dan ook niet langer doenlijk om alles over 1 kam te scheren , dat doet geen recht aan de dynamiek. Daar is de “ICT” industrie te groot voor geworden, en het belang van de online wereld te ingrijpend. We spreken bijvoorbeeld ook niet over de “transport sector”, als we daar zowel scheepvaart, wegvervoer, de NS en luchtvaart mee bedoelen.
Tijd voor nieuwe termen en een nieuwe landkaart!
I hope so, but seeing is believing 🙂