Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de nieuwste Android-versie, die er niet nu en niet voor iedereen is.
Ja, Google heeft Android 6.0 (Marshmallow) openlijk onthuld. Ja, Google heeft de software al als systeemimage beschikbaar gesteld. Ja, het fonkelnieuwe besturingssysteem komt ook als over-the-air (OTA)-update uit. En toch is het wachten op Marshmallow, wat voor sommigen tevergeefs wachten zal zijn.
Een van de grote kenmerken van Android is namelijk de open opzet, waarbij elke betrokken partij naar eigen inzicht toevoegingen of wijzigingen kan plegen. Smartphone- en tabletmakers, maar ook mobiele operators. kunnen Android aanpassen of aanvullen, om zich zo te kunnen onderscheiden in de moordende concurrentiestrijd. Tegelijkertijd is dat kenmerk ook een zwakte van Android: lang niet alle updates komen snel door. Soms komen updates nooit aan, zelfs niet op recente toestellen of op recent nog verkochte (relatief wat oudere) apparaten. Niet iedereen krijgt Marshmallow, waarbij onduidelijk is wie niet, wie wel en wanneer dan. Een slechte zaak voor Android. Wat vind jij?
Als je zsm de nieuwste versie van Android wil hebben moet je een Nexus kopen. Doe je dat niet dan ben je afhankelijk van je Smartphone fabrikant. Vrij simpel toch? Om die reden heb ik een Nexus 5. Bij Lollypop ging dat even niet heel goed (update kwam relatief laat voor de Nexus 5), maar bij Marshmallow had ik bijna direct na de officiële release binnen.
Ik las laatst wel goed nieuws voor andere smartphone eigenaren, want een paar merken (weet zo even niet welke) zijn van plan om minder aanpassingen te doen aan Android zodat ze sneller een nieuwe versie kunnen bieden.
Google heeft inderdaad een nogal eigenaardige manier van systeemopbouw gekozen. Niet alleen kan het erg lang duren voordat iedereen de laatste versie heeft, en is het niet zeker dat iedereen ‘m gaat krijgen. Bij problemen krijg je ook nog eens eerst het spel van vingers wijzen (“niet mijn fout, dan moet je bij hem zijn”, “niet waar, bij haar!”).
Maar bij Google werken slimme mensen en wellicht zit hier een hele goede reden achter. Maar dat het niet in het voordeel van Android werkt, is voor mij wel duidelijk.
Dat was lekker kort door de bocht. Het gaat niet om alle updates, maar om updates van de versie van de OS.
Ja, google maakt Android. Vervolgens geeft Google die vrij. Een maker van telefoontoestellen neemt deze Android en past het aan naar wat het wilt. Vanaf dat moment is het up to date houden van die versie van Android de verantwoordelijkheid van die telefonfabrikant. Zo simpel ligt het. Google heeft hier geen nadeel omdat ze geld verdienen op de diensten die ze leveren en die draaien op alle versies van Android.
De consument heeft hier een nadeel, maar dan ligt het ook aan de consument om een wijze keus te maken. Wil je snel de laatste updates van Google, neem dan een Nexus toestel. Heb je andere prioriteiten, neem wat anders.
Ondertussen doet google zelf de update van de google diensten die op je telefoon draaien en ervoor zorgen dat je telefoon nog bruikbaar blijft. Maar het zal niet noodzakelijk zijn geweest om die apart te benoemen.
Dit artikel gaat voorbij aan de échte reden voor alle vertragingen. Grappig genoeg zijn dat niet de telefoonfabrikanten.
Google levert heel op tijd een source tree van alles bovenop de kernel aan de partners waarmee ze de nieuwste Nexus telefoon maken. Dat is allereerst een chipfabrikant, bijvoorbeeld Qualcomm (voor de Nexus 5E).
Deze maakt vervolgens een geschikte kernel.
Dat gaat als geheel naar de telefoonfabrikanten.
Deze tweetrapsraket is de oorzaak van de problemen. Het zijn de chipfabrikanten die te weinig support leveren: zowel Qualcomm als MediaTek als Samsung hebben nagenoeg geen support in publieke trees. Dus de enige die support kàn doen, zijn zij – en ze doen het niet.
Op dit moment is Sony bezig met het pushen van Qualcomm hardwaresupport naar de Linux Kernel – best vreemd als je bedenkt dat Qualcomm degene is die daar baat bij heeft.
Bij veel telefoonfabrikanten lijkt de tree van de chipfabrikant heilig: er wordt alleen bijgeplakt, maar vooral niet aan aangepast.
Uiteindelijk publiceert Google een source tree, met daarin genoeg van de kernel tree van de eerste chipfabrikant. Het support van de andere chipfabrikanten wordt alleen toegevoegd op eigen verzoek, dus dat gebeurt in de praktijk niet.
Het ontwikkelen van hardware (kernel) support is ook een heel andere tak van sport dan het ontwikkelen van Android.
Android is immers een laag bovenop de kernel en gebruikt de kernel (zoals het hoort) als een blackbox,”het moet het gewoon doen, hoe is niet mijn afdeling”
Chipfabrikanten zijn nooit erg sterk geweest in support.
Op zich niet erg als de specs vrij toegangkelijk zouden zijn.
Maar daar zit ehm nog wel even een probleem.
Je wil eigenlijk ook niet echt dat Chipfabrikanten software ontwikkelen.
Bekijk gewoon eens de diverse ontwikkel pakketten die fabrikanten leveren… Een stapel DVD’s met bagger dat in essentie slechts een wrapper is voor de (meestal dan weer wel uitstekende) compilers of anders gerelateerde tools.
Als je up-to-date wilt zijn met je telefoon of tablet, en wie wil dat niet met de nimmer aflatende cyber-bedreigingen die op ons afkomen, dan is het slim om je te beperken tot iOS, Windows Mobile en, als je van uitdagingen houdt, Android op Google Nexus. Bij alle andere telefoons en tablets weet je dat je achterloopt, en dat je potentieel kwetsbaar bent.