HAARLEM – IT-detacheerder Lan Alyst heeft besloten zelf het faillissement aan te vragen. Volgende week dient de aanvraag voor de Haagse rechtbank.
Waarom het bedrijf deze stap zet, wil woordvoerder Jurgen Verhoosel niet zeggen. "Dat wordt volgende week bij de zaak zelf wel duidelijk."
Lan Alyst is het enige van de vier bedrijven dat investeerder en uitzendorganisatie Melridge niet heeft overgenomen van de Lan Alyst Group. In Lan Alyst zitten onder anderen de 58 werknemers die Melrdige bij de overname wil ontslaan. Ongeveer 150 werknemers van Lan Alyst kunnen desgewenst wel in dienst komen van Melridge Detachering, waarmee het bedrijf zelf in de branche wil stappen. Tot nu toe hebben minder dan 50 van hen een contract ondertekend.
Woensdag diende een kort geding van ruim twintig van de groep van 58 werknemers, die sinds de overname geen cent meer van Lan Alyst hebben ontvangen. De rechter zal hun eis tot doorbetaling waarschijnlijk toewijzen, maar er is een grote kans dat tegen die tijd Lan Alyst al failliet is, omdat de directie die nu zelf heeft aangevraagd. Eerder besloot FNV Bondgenoten daar al toe omdat het bedrijf de lonen van deze groep niet doorbetaalde.
De enige manier om toch nog hun geld te krijgen, is als de werknemers kunnen aantonen dat Melrdige Detachering alle activiteiten van van Lan Alyst heeft overgenomen en daarmee de feitelijke voorzetting van het bedrijf is. Dan kunnen ze met hun claim bij Melridge terecht. Volgens advocaat Keuning van de gedupeerde werknemers zijn daar wel aanwijzingen voor. Volgens Verhoosel begint Keuning aan een onmogelijke zaak omdat Melridge Detachering niets met Lan Alyst te maken heeft.
Sjaak Smakman