HAARLEM – Voor veel softwarebedrijven is de aanslag op het WTC vorige week extra hard aangekomen, gezien de periode waarin die terreurdaad is gepleegd.
Het gros van de bedrijven in de sector sluit de helft van hun verkoopdeals gewoonlijk in de laatste maand van het kwartaal en 40 procent zelfs in de laatste twee weken. September is voor de meeste bedrijven de laatste maand van zo’n kwartaal, maar veel wordt er momenteel niet verkocht. De mensen en bedrijven hebben nu immers wel iets anders aan hun hoofd. En die zorgen zullen de komende twee weken niet snel verdwijnen, zo is de verwachting.
Op Wall Street werd gisteren in feite al geanticipeerd op slechte kwartaalresultaten. De koersen van de grote softwareproducenten daalden fors, meestal sterker dan de gemiddelde daling op de Nasdaq en de Nyse – die op beide beurzen zo’n 7 procent bedroeg. Microsoft zag zijn aandelen 8,11 procent minder waard worden, i2 Technologies zelfs 23,51 procent en Webmethods 19,85 procent. Gunstige uitzondering leek gisteren Oracle, dat de koers met ’slechts’ 3,93 procent zag dalen. Wellicht heeft dat te maken met de relatief gunstige eerste-kwartaalcijfers die de onderneming afgelopen weekend presenteerde.
Toch ziet ook Oracle-baas Larry Ellison de winstprognose voor het tweede kwartaal onder druk komen. "Als de gebeurtenissen in New York niet hadden plaatsgevonden, had Oracle de ontwikkeling van de laatste kwartalen gewoon voortgezet", zegt Ellison. "Dat betekent minder inkomsten uit nieuwe licenties maar een betere winstmarge. Door de WTC-aanslag zal die marge echter niet verder verbeteren en zullen de inkomsten uit nieuwe licenties sterker dalen dan verwacht."
Jeroen Bezem