HAARLEM – De economische groeivertraging lijkt vooralsnog weinig effect te hebben op de it-uitgaven van de honderd grootste bedrijven ter wereld.
Dat stelt analistenfirma Merrill Lynch.
Volgens Peter Sole, de ceo van de Research Board van Merrill Lynch, hebben de bedrijven uit de top honderd hun it-budgetten over het algemeen niet verlaagd. Op de opmerking dat de ervaringen van de it-leveranciers iets anders suggereerden, reageert hij met de vaststelling dat de it-bestedingen hooguit een beetje zijn ’geherschikt’. Daardoor zijn sommige projecten wat naar achteren geschoven in de tijd. Maar Sole stelt resoluut dat aan de hoogte van de budgetten niet is getornd. Dit jaar zullen de it-budgetten van de economische reuzen gemiddeld met 5 procent stijgen. In de financiële dienstensector zal die toename zo’n 8 à 9 procent bedragen, in de productie-industrie zo’n 2 procent of minder.
Sole wijst er bovendien op dat bij de grote ondernemingen de druk begint toe te nemen om op grote schaal het pc-bestand te moderniseren. Drie jaar geleden was er – vooral aangespoord door het millennium – de laatste grootschalige vervanging van de pc-voorraad. Het is bekend dat pc’s over het algemeen in drie jaar worden afgeschreven, dus de pc’s die in 1999 zijn aangeschaft zijn volgend jaar aan vervanging toe, zo maakt Sole een simpel rekensommetje.
Ten slotte stelt hij nog vast dat de terreuraanslagen op het New Yorkse WTC ook enkele positieve effecten hebben, hoe gevoelig zo’n opmerking momenteel ook mag klinken. Het begint er volgens Sole op te lijken dat wat betreft de relatie tussen it-leveranciers en -afnemers nu het moment van de waarheid is gekomen. In nood leert men zijn vrienden kennen. De door de aanslagen getroffen ondernemers kijken nu nadrukkelijk naar de leveranciers waarvan ze op aan kunnen, degenen die hun in deze zware tijden door dik en dun steunen. Dat vertrouwen kan wel eens de basis zijn voor langdurige, hechte relaties tussen levereancier en klant, zo verwacht Sole.
Jeroen Bezem