Brancheorganisatie SIA verwacht dat komend jaar de verkoop van chips opnieuw hoog is, ook al is de groei er flink uit door tegenvallende afnames van PC’s en andere apparaten.
Maandag kwam de SIA (Semiconductor Industry Association) met verwachtingen naar buiten die de eerder voorspelde recordgroei aanzienlijk naar beneden afstellen. Er komt naar verwachting volgend jaar nog steeds een hoogtepunt aan chipverkopen alleen zal dat record flink lager liggen dan eerder aangekondigd.
De verkoop van uit halfgeleidermateriaal gefabriceerde chips bedroeg in oktober 18,6 miljard dollar aldus de SIA. Dit betekent een groei van 39,4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Afgezet tegen de groeicijfers van de voorgaande maanden augustus en september, die respectievelijk 52,7 procent en 45,2 procent bedragen, dan blijkt de groei in snel tempo af te nemen. Toch verwacht het industrieorgaan dat volgend jaar de chipverkopen met gemiddeld 37,1 procent zullen toenemen naar meer dan 200 miljard dollar voor het hele jaar.
De groei valt vooral in de Europese en Aziatische-Pacifische markt flink terug. De Europese markt klom met 33,2 procent tot een omzet van 3,79 miljard dollar. De Aziatische-Pacifische afzet groeide iets meer met 35,2 procent tot 4,6 miljard dollar. De Amerikaanse markt groeide het hardst: 41,3 procent tot 5,91 miljard. In Japan waren de chipverkopen overigens ook hoog te noemen: 4,36 miljard dollar, een groei van 47,4 procent.
De afvlakking van de groei verbaast niemand, omdat de PC-industrie zelf ook al geconstateerd heeft dat de afzet stagneert. Ook de fabrikanten van mobiele telefoons klagen over tegenvallende resultaten. Doug Andrey, directeur informatiesystemen en financiën bij de SIA bevestigde dat de afvlakking van de groei niet een verrassing was. Het industrieorgaan had het hele jaar ingezet op een groei van 37 procent. Hij bestempelde de groeipercentages van 50 procent als niet haalbaar voor een langere periode.
Producten die het volgens de SIA vooral goed doen in de sector zijn flash-geheugen, analoge processoren, microprocessoren en programmeerbare eenheden.
Sytse van der Schaaf