GRONINGEN – Het jaar 2000 was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ’s werelds machtigste softwarebedrijf. Maar of 2001 nu zoveel betere tijdingen in petto heeft?
Het lijkt al zo lang geleden: oudjaar 1999. Microsoft aandelen stonden op een recordhoogte van 119 dollar, de groei was weer onstuimig geweest en de toekomst leek zonnig. Maar afgelopen jaar pakten zich donkere wolken samen boven het in Redwood gevestigde hoofdkantoor van de softwaregigant. Federaal rechter Thomas Penfield Jackson veroordeelde Microsoft in een spraakmakende antitrust-zaak en gaf het bedrijf opdracht zich in twee minder machtige bedrijven op te delen. Hackers maakten Microsoft – toch al niet voorzien van een ongeschonden veiligheidsblazoen – wereldwijd belachelijk door een monumentale hack in het eigen Microsoft netwerk. En als zure slagroom op de muffe taart, verloor Microsoft haar momentum aan groei, halveerde de prijs van het aandeel en moest het voor het eerst in 11 jaar een winstwaarschuwing doen uitgaan.
Na zo’n rampjaar zou iedereen een nieuw jaar en wellicht een nieuwe start met open armen begroeten. Maar analisten vrezen dat Microsoft alleen maar meer ellende te wachten staat. "Er is weinig om enthousiast over te worden, kijkend naar de korte termijn vooruitzichten voor Microsoft," aldus Goldman Sachs analist Rick Sherlund.
Vooral het eerste halfjaar van 2001 wordt pittig, verwachten analisten. De tegenvallende verkopen op de PC markt stralen af op de verkoop van Microsofts besturingssystemen. En dat terwijl Windows 2000, het besturingssysteem voor zakelijke computers en netwerken, ook nog steeds niet op stoom is geraakt. "Windows 2000 moet het beter gaan doen, wil Microsofts toekomst er wat rooskleuriger uit gaan zien," zo meent analist Dwight Davis. Vooral ook omdat Windows 2000 een kernelement vormt van Microsofts ambitieuze ’.Net’ initiatief.
De levensvatbaarheid van .Net is een andere voorname zorg die analisten delen. Het met veel trompetgeschal geintroduceerde plan vereist de medewerking van duizenden onafhankelijke software ontwikkelaars. En die zijn nog niet overtuigd van .Net, vooral ook omdat Microsoft erg vaag blijft over het initiatief. Davis: "Microsoft worstelt nog altijd met een heldere definitie van wat .Net is en wat het doet. Het is geen slechte visie van samensmelting, maar de breedte en complexiteit van het idee maakt het moeilijk om over te brengen."
Toch zal het heus niet enkel kommer en kwel zijn, komend jaar. Positieve noten in 2001 zouden, gelukkig voor Microsoft, kunnen komen van diverse updates. Zo kunnen klanten dit jaar nieuwe versies van Whistler en Office tegemoet zien.
Maar dan is er nog altijd het dreigende spook van Thomas Penfield Jackson, dat als het laatste oordeel aan de horizon hangt….
Auke Hulst