HAARLEM – De verkopen in de wereldwijde halfgeleiderindustrie zijn in 2000 toch wat lager uitgevallen dan verwacht.
Terwijl er gerekend werd op een omzetgroei van 37 procent, bleef dat percentage beperkt tot 31, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest. De omzet steeg van 169 miljard dollar naar 222,1 miljard dollar (560 miljard gulden).
De lagere omzet komt vooral omdat er minder personal computers zijn verkocht dan waarop was gerekend. Grote chipproducenten zoals Apple en Gateway lieten het afgelopen kwartaal
al verkoop- en winstwaarschuwingen horen. De groeivertraging deed zich vooral voor in de Verenigde Staten.
Volgens Dataquest is er geen reden voor pessimisme, maar gaat het hier om een correctie van de voorraden van andere producten waarin chips worden gebruikt, zoals telefoons en Internetapparatuur.
De groei van vorig jaar werd vooral gedragen door zaktelefoons, organizers en internet. Marktleider Intel, die het vooral van PC’s moet hebben, moest daardoor een stap terug doen. De omzet van het Amerikaanse concern groeide met slechts 11 procent tot 29,75 miljard dollar (76 miljard gulden). Daardoor nam het marktaandeel af van 15,8 tot 13,4 procent.
Toshiba verdrong NEC vorig jaar nipt van de tweede plaats op de ranglijst van chipfabrikanten dankzij een verkoopgroei van 47,2 procent. De twee Japanse concerns hebben elk een marktaandeel van ongeveer 5 procent. Het Koreaanse Samsung vergrootte zijn marktaandeel tot 4,9 procent via een afzetgroei van 51,6 procent, maar bleef op de vierde plaats.
De sterkste groei boekte STMicro electronics. De omzet van het Frans-Italiaanse bedrijf ging met 56,5 procent omhoog. Met een marktaandeel van 3,6 procent klom het van de negende naar de zevende plaats ten koste van het Japanse Hitachi en het Duitse Infineon.
Sjaak Smakman