HAARLEM – Een kantonrechter in Middelburg heeft een werkgever aansprakelijk gesteld voor de RSI-klachten van een van zijn medewerkers.
De man kreeg RSI-klachten bij zijn werkzaamheden als wikkelaar in een fabriek voor transformatoren in Goes. Verschillende artsen hebben een verband gelegd tussen zijn klachten en de jarenlange armbelastende en onnatuurlijke handelingen die hij onder niet aangepaste werkplekomstandigheden moest verrichten.
De werkgever vindt dat hij voldoende heeft gedaan om het ontstaan van de klachten in elk geval zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens de rechter heeft de werkgever onvoldoende kunnen motiveren dat hij zich aan deze verplichting gehouden heeft. Hoeveel schadevergoeding het bedrijf moet betalen, is nog niet duidelijk.
Bij het vorig jaar door de FNV opgerichte Bureau Beroepsziekten zijn op dit moment ongeveer 150 gevallen van RSI-klachten in behandeling, aldus directeur Paul Ulenbelt. De directeur is voorzichtig over de gevolgen die de uitspraak op andere RSI-claims kan hebben. "Werkgevers hebben weinig tot niets op dit punt te zeggen. Zij zijn tegen dergelijke claims van werknemers verzekerd. Het zijn verzekeraars die tot nu toe RSI-klachten mondjesmaat honoreren. Bij schadeclaims met zeer lage bedragen waren zij bereid uit te betalen. Wellicht dat daar nu door de uitspraak verandering in komt."
RSI is een niet te onderschatten probleem waar een groot deel van de beelschermwerkers last van krijgt. Het ministerie van sociale zaken kwam in zijn arbomonitor over het jaar 1999 met cijfers die aangaven dat van al het kantoorpersoneel tussen 30 en de 40 procent last heeft van RSI. Tussen de 5 en 10 procent van de beelschermwerkers heeft RSI-klachten die nauwelijks te herstellen zijn.
Sytse van der Schaaf en Tonneke Vuurmans