AMSTERDAM – Chipmachinebouwer Asml heeft over het afgelopen jaar 347 miljoen euro ofwel 0,80 cent per aandeel nettowinst geboekt, maar verwacht minder omzet over 2001.
Over 1999 boekte de chipmachinebouwer nog 81 miljoen euro winst ofwel 0,19 cent per aandeel. De omzet steeg van 1.197 miljoen euro in 1999 tot 2.184 miljoen euro vorig jaar. In totaal leverde Asml 368 systemen af, waarvan 38 tweedehands waren. Vooral de nieuwe Twinscan-systemen vonden gretig aftrek in de wereld. Hoewel de lange termijn uitgesproken gunstig is voor Asml verwacht ceo Doug Dunn een rationalisatie voor de komende 2 tot 3 kwartalen van dit jaar door de cyclische gevoeligheid van het chipfonds. "Maar de vraag naar onze systemen ligt nog steeds boven de capaciteit", aldus Dunn. De behoefte aan meer capaciteit was ook de drijfveer om het Amerikaanse SVG over te nemen. "Die wordt medio maart afgerond", zegt Dunn, "en zal direct meetellen in de omzet." SVG ofwel Silicon Valley Group is voor 50 procent van zijn omzet afhankelijk van chipbakker Intel als klant. In Japan werd voor het eerst voet aan de grond gezet door een eerste order. Asml is hiermee onbetwist marktleider op zijn vakgebied geworden. Geografisch gezien kwam 32 procent van omzet uit de VS, 29 procent uit Taiwan, 18 procent uit Europa, 11 procent uit Zuid-Korea en 10 procent uit de rest van de wereld. De machines van Asml vinden gretig aftrek in de productie van halfgeleiders in PCs voor 28 procent, 26 procent voor communicatieapparatuur, waaronder 9,5 procent mobiele telefoons. Ruim de helft van de werldwijde chipbakkers is klant van Asml. Eind 2000 had de chipmachinebouwer een goed gevulde orderportefeuille voor 368 systemen, waaronder voor de nieuwe zogenaamde 300 mm Twinscan-machines.
Analist Philip Scholte van Van der Hoop Effektenbank is onverminderd positief over Asml. Voor 2001 is het Veldhovense bedrijf volgeboekt, ondanks de geplande overname van de productiecapaciteit vanaf juni naar 500 systemen per jaar. "Voor 2002 wordt een ommekeer in de groei van de halfgeleiderindustrie verwacht en zal omzet van Asml weer fors stijgen", aldus Scholte. "De toenemende onzekerheid heeft de waardering van chipfondsen reeds fors teruggebracht en wij handhaven ons koopadvies." Het koersdoel van de Van der Hoop Effektenbank is wel verlaagd van 60 naar 45 euro. Het fonds steeg 2,4 procent op 30,71 euro aan de AEX.
Frits Njio