Mannesmann is niet van plan de strijd tegen een vijandige overname door het Engelse Vodafone op te geven. Het Duitse telecombedrijf publiceerde deze week een verdedigingstactiek. De onderneming beschikt in ieder geval over voldoende mogelijkheden om Vodafone het leven zuur te maken.
Directeur Klaus Esser van Mannesmann vecht niet alleen voor de toekomst van zijn bedrijf, maar ook voor zijn eigen baan. De topman schuwt dan ook geen enkel middel om een verdedigingswal rond het concern op te richten. Zo staan de dagbladen regelmatig bol van de advertenties, waarin Mannesmann een beroep doet op het gezond verstand van de aandeelhouders.
Deze groep, voornamelijk een doorsnee van de Duitse samenleving, beslist uiteindelijk over het lot van de onderneming. En het zal de aandeelhouders niet ontgaan zijn, stelt Esser vol zelfvertrouwen, dat de aandelen van het zelfstandige Mannesmann in 1999 met 145 procent zijn gestegen.
Ook Vodafone gebruikt inmiddels de media om de aandeelhouders over te halen in te stemmen met het bod, waarvan de waarde schommelt rond 290 miljard gulden (130 miljard euro). Op 7 februari loopt de termijn af.
Bod te laag
Esser gebruikt naast propaganda ook zakelijke argumenten tegen de overname. Allereerst betoogt hij in zijn verdedigingsdocument dat het bod van Vodafone 50 procent onder de werkelijke waarde van Mannesmann ligt. De Engelsen gaan in zijn ogen voorbij aan de kostbare expertise van zijn bedrijf in datacommunicatie en elektronische handel.
Daarnaast wijst hij ook op het profijt dat Mannesmann heeft van de overname van Orange, de Engelse aanbieder van mobiele communicatie. Vodafone moet na een eventuele acquisitie van Mannesmann afstand doen van zijn concurrent Orange om problemen met de mededingingsautoriteiten te voorkomen. Hierdoor loopt de combinatie Vodafone-Mannesmann de voordelen van Orange mis.
Onderzoek
De directie van Mannesmann waarschuwt de aandeelhouders niet alleen voor de lage waarde van het overnamebod en de gebrekkige visie van Vodafone. Esser wijst fijntjes op het grote onderzoek dat de Europese Commissie ongetwijfeld zal uitvoeren naar de positie van de combinatie Vodafone-Mannesmann. Een dergelijke studie kan de bedrijfsvoering van het nieuwe bedrijf ernstig vertragen.
Als laatste konijn kan Mannesmann een overname van het Franse Cégétel uit de hoed toveren. Met dit onderdeel van Vivendi speelt de Duitse grootmacht een nog grotere rol op de Franse markt voor mobiele telefonie. Deze stap kan de aandeelhouders overtuigen van het feit dat zij beter af zijn met een onafhankelijk Mannesmann. De gesprekken tussen Mannesmann en Vivendi zijn rond de kerst van start gegaan.
Al deze tactieken kunnen leiden tot een solide verdediging van Mannesmann. Toch bestaat er geen enkele garantie dat Esser Vodafone buiten de deur kan houden. Topman Chris Gent van Vodafone is immers moeilijk van zijn stuk te brengen. En de Engelsman lijkt bereid om nog dieper in de buidel te tasten om dit prestigeduel in zijn voordeel te beslissen.
Vodafone aast op Spaans Airtel
De honger van Vodafone is niet te stillen. Het Britse bedrijf onderneemt pogingen om een meerderheidsbelang te verwerven in het Spaanse bedrijf Airtel. Vodafone heeft al 21,7 procent van de aandelen van deze aanbieder van mobiele telecommunicatie in handen en heeft het oog laten vallen op het pakket van 30,45 procent van de bank Santander Central Hispano. Ook British Telecom, met 17,8 procent in Airtel, is bij de deal betrokken. Vodafone, met een belang van 70 procent in de Nederlandse aanbieder Libertel, nam eerder dit jaar het Amerikaanse Airtouch over. Hiervoor betaalde het Engelse bedrijf 133 miljard gulden (62 miljard dollar). Tevens sloot Vodafone een joint venture met Bell Atlantic. De waarde van de aandelen steeg de afgelopen twee jaar met 243 procent.