De verkoop van boeken via het web groeit zowel in Amerika als in Europa onverwacht sterk. Amazon heeft over het laatste kwartaal een recordomzet behaald van 250 miljoen dollar. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een toename van 400 procent. Het verlies blijft echter even groot. Ook het Nederlandse Boeknet ziet de omzet fors toenemen.
De ECI (van Bertelsmann) staat voor boekbestellingen vanuit Nederland overigens na Amazon op de tweede plaats, maar maakt geen omzetgegevens bekend. Proxis.com, de Belgische boekensite, laat eveneens een sterke omzetgroei zien en BoekNet.nl draait 300 procent meer omzet; dit laatste bedrijf breidt zijn catalogus sterk uit met audio en wil ook elektronische boeken uitbrengen. Volgens onderzoeksbureau Euromonitor zal in 2001 8 procent van de totale boekenverkoop in Europa elektronisch geschieden.
Marketingkosten
Bij Amazon zijn volgens directeur Kurt Staelens van Proxis de marketingkosten de directe oorzaak van het verlies; nu ongeveer 30 procent van de omzet. Hij verwacht niet snel een lager verlies, gezien de concurrentie in de VS. Bij zijn bedrijf liggen deze kosten veel lager, maar ook Proxis zal volgens plan pas over twee jaar uit de rode cijfers komen.
Verder heeft Proxis de verzendkosten verlaagd. De helft van de verkopen van de site komt uit Nederland, en Proxis claimt 5000 bezoekers per dag. Het bedrijf maakt geen concrete omzetcijfers meer bekend, maar beweert wel marktleider te zijn in het Nederlandse taalgebied.
Verbreding pakket
De site van Boeknet wordt binnen twee weken geheel herzien en dan op basis van Linux. In februari komen er 250.000 audio-CD’s bij het aanbod, en in maart/april een miljoen Engelse titels. Daarvan zijn er volgens directeur Joost Bloemsma 15.000 binnen drie dagen te leveren. Ongeveer 40 procent van zijn bestellingen wordt afgehaald bij de reguliere boekhandels die in Boeknet deelnemen.
Boeknet onderhandelt volgens Bloemsma met de Amerikaanse producent Rocketbook van Sharp en Nuvomedia over draagbare elektronische boeken. Hij overlegt ook met de Nederlandse uitgevers die deze noviteiten moeten leveren. Bertelsmann heeft daar voor Duitsland al een licentie op. De apparaten kunnen zowel via Internet als via de boekhandel worden ‘opgeladen’.
Na herhaald uitstel, in augustus en november, gaat Bertelsmann (BOL.com) naar verluidt binnenkort van start met zijn meertalige boekensite. Op de pagina staat nu alleen een aankondiging die erop duidt dat de nadruk op een gepersonaliseerd aanbod zal liggen. Zowel Boeknet als Proxis zien BOL als een grote concurrent, ook vanwege de banden van het bedrijf met AOL en Lycos.