SafeBoot, leverancier van beveiligingssoftware, wil naar de beurs. Het bedrijf hoopt voor het einde van 2007 genoteerd te staan aan de Amsterdamse Euronext. Het lijkt na de financieel krappere jaren een grote stap voor een ict-bedrijf om naar de beurs te gaan. Onlangs zag ICTRoom nog af van die stap. Financieel directeur Piet Weijers en product manager Tom de Jongh lichtten SafeBoots plannen voor de beursgang toe.
Waarom gaan jullie naar de beurs?
Weijers: “Ons doel is zeker zijn van kapitaal; we willen groeien en overnames doen. Via de beurs gaat dat sneller. We kunnen sneller reageren op mogelijkheden om bedrijven over te nemen. We hoeven niet te wachten op bijvoorbeeld een lening van de bank. Ook voor de groei is de beursgang belangrijk. Voor overheidspartijen is het een belangrijke voorwaarde om een samenwerking aan te gaan. Het biedt partners meer helderheid over de financiële situatie, bijvoorbeeld doordat de jaarrekening inzichtelijk is. Vooral in de VS betekent beursnotering makkelijker zakendoen.”
Wat zijn jullie directe concurrenten?
Weijers: “Dat zijn het Duitse Ultimaco en Zweedse Pointsec. Zij maken ook beveiligingsproducten voor mobiele apparaten, maar dat doen wij beter.”
Wat voor overnames staan eraan te komen?
Weijers: “Een directe concurrent is geen voor de hand liggende overnamekandidaat, want dan koop je een product dat we zelf beter maken en dat voegt niets toe. We zijn meer op zoek naar bedrijven die een verlenging of een verbreding aan onze producten leveren. We kunnen in deze fase geen concrete namen noemen, maar een voorbeeld van zo’n overname is Polytrust in 2004, een Zweeds bedrijf in de niche markt van contentencryptie. Die overname voegde echt iets toe aan ons product.”
Welke bedrijven leveren een meerwaarde?
De Jongh: “Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een leverancier van usb-sticks of een beveiliger van internetbankieren. Wij hebben daar interessante oplossingen voor.”
Hoe staat de beveiligingsmarkt van mobiele apparaten ervoor?
Weijers: “Marktonderzoekbureau IDC verwacht dat de markt voor beveiliging van mobiele apparaten de komende vijf jaar met 35 procent per jaar zal stijgen. Dat betekent dat in vijf jaar de totaalomzet van de markt omhoog zal gaan van 214 miljoen dollar naar 958 miljoen dollar. Dat zijn stevige verwachtingen.”
De Jongh: “Databeveiliging is een onderschat probleem. De focus ligt te veel op traditionele netwerkbescherming, zoals firewalls en virusscanners. In de huidige markt van mobiele apparaten is naar schatting maar 5 procent van die apparaten uitgerust met encryptiebeveiliging voor datagegevens. Als je nagaat dat één op de tien laptops bij grote bedrijven in het eerste jaar gestolen wordt dan is er een enorm risico dat persoonlijke gegevens of bedrijfsgevoelige informatie op straat komt te liggen. Het is namelijk niet zo dat bij een gestolen laptop alleen de hardware wordt doorverkocht. Het gaat dieven steeds vaker om de informatie die op die mobiele apparatuur aanwezig is. Daar zit gewoon handel in.
Het is belangrijk voor bedrijven om te weten dat verloren of gestolen informatie voor de wet niet als gestolen wordt beschouwd wanneer die data versleuteld is.”
Waar verwachten jullie de meeste groei?
Weijers: “We hopen te groeien in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), Azië en de Pacific en Noord-Amerika. De grootste groei verwachten we in de VS. Daar is de regelgeving een stuk scherper. Bedrijven die gegevens kwijt zijn of waarvan gegevens openbaar zijn geraakt, zijn verplicht dat te melden. Zo’n bedrijf staat dan op de voorpagina van een landelijke krant: dat leidt tot enorme imagoschade. Zo’n misstap kun je je als bedrijf niet veroorloven, dus moet je zorgen dat data goed beveiligd is.”
Safeboot
SafeBoot is fabrikant en leverancier van beveiligingssoftware voor mobiele apparaten. Het bedrijf werd in 1991 opgericht als Control Break Beheer, en ontwikkelde beveiligingssoftware met de naam SafeBoot, sinds 2006 de nieuwe bedrijfsnaam. Nu is 55 procent van het bedrijfsbelang in handen van de private equity groep Summit, 5 procent is van de werknemers en het overige deel is in handen van de oorspronkelijke oprichter van het bedrijf: Paul Grootaers. De winst van SafeBoot steeg de laatste drie jaar gemiddeld met 55 procent per jaar. In 2006 was de omzet bijna 29 miljoen euro op een totale marktomzet van 152 miljoen euro. SafeBoot heeft wereldwijd 142 medewerkers en 4200 klanten, waaronder HP en de Nederlandsche Bank. Hoe groot het deel aandelen is dat bij een beursgang op de vrije markt komt is nog niet bekend. Ook de datum van de beursintroductie en de waarde van een aandeel SafeBoot zijn nog niet bekendgemaakt.