Infodrome adviseert de regering een instituut in te stellen dat waakt over de kwetsbaarheid van de ICT-infrastructuur in ons land, en daarbuiten.
Het document is donderdagavond tijdens een debat in De Balie in Amsterdam openbaar gemaakt. Infodrome is de denktank die in 1999 op initiatief van het kabinet is ingesteld door staatssecretaris Rick van der Ploeg. Doel is een inventarisatie te maken van de maatschappelijke betekenis van ICT voor de overheid en tevens het politieke debat hierover aanzwengelen.
Met de kwetsbaarheid van de ICT-infrastructuur heeft de groep een onderwerp te pakken waarbij kleine oorzaken heel grote maatschappelijke gevolgen kunnen hebben. "Geen enkele maatschappelijke functie blijft in tact wanneer bijvoorbeeld over langere tijd de stroomvoorziening uitvalt, communicatiemogelijkheden verbroken zijn, databestanden met persoonlijke gegevens op straat liggen of besturingssystemen aangevallen worden", valt in het document te lezen.
De denktank constateert dat het huidige overheidsbeleid onvoldoende is om een adequaat antwoord te formuleren op de toenemende maatschappelijke afhankelijkheid van de ICT-infrastructuur. Zij adviseert de regering dit onderwerp tot speerpunt van het beleid te verheffen.
Zo moet bekeken worden of er wetgeving nodig is om ketenaansprakelijkheid te regelen. Het is namelijk een complexe materie: particuliere organisaties (zoals telecombedrijven) zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van maatschappelijke onderdelen. En daarbij komt nog eens dat tal van (internationale) netwerken aan elkaar gekoppeld zijn. Maar de overheid moet niet alleen preventief bezig zijn, zij moet ook rampenplannen ontwikkelen voor het geval crises uitbreken als de ICT-infrastructuur onvoldoende beveiligd is en uitvalt.
Infodrome adviseert een apart instituut op te richten dat zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt. Als werknaam heeft deze organisatie het Kwict-instituut meegekregen (Instituut voor de Kwetsbaarheid van de ICT-Infrastructuur).